onsdag, juli 26, 2006

La Grande Construction

Och det yttersta beviset på att vi inte är två kvinnor som bor tillsammans återfinner man liggandes på handfatet. En linjal. For every man, and woman, who must know. Mät och anteckna i blocket.

Nä. Asså vi hade den när vi bytte toalock. Linjalen alltså. Kuk.

En uppsjö olika sorters individer grasserar denna jord, varav vissa kallas Kvinnor. Vi som räknar oss till k-släktet är i många fall mycket svåra att skilja från en annan sorts individer, de så kallade Männen, men låtom oss inte gräva för djupt i det enär tesen skulle kunna vackla; när Kvinnor och Män befinner sig i närheten av varandra uppstår spänningar, argumentationer, svartsjuka och i inte helt sällsynta fall handgemäng.

För att vidare kategorisera finns det inom Kvinnosläktet de, som föredrar att anta en roll. En känd Kvinna sjöng en gång ”så många kvinnor som jag spelat men aldrig gjort det bra”. Några Kvinnor anser att det är lika bra att vara Kvinna, Kvinna och enbart Kvinna. Vad i den egentliga essensen av Kvinna består veto än så länge ingen, men vi haver hur som helst bestämt oss för en typisk mall. Kortfattat skulle man kunna säga att ju längre ut mot rosa på färgskalan man kommer, desto kvinnligare blir det. Där, i den rosa änden, återfinner man attribut såsom långa naglar, spetstrosor, artiga leenden, hjälpande händer, insinuerande meningsbyggnad, fotfilar och korslagda ben. Det är mycket kvinnligt att inte Ta Plats. Utåt den andra halvan av spektrat återfinns således motsatsen, det vill säga det typisk manliga. Det behövs inte ytterligare poängteras att Män och Kvinnor är motsatser och inte jämlikar, ty därom råder det hittills inga tvivel. Manlighet utgörs till exempel av snus, tjockbottnade kängor, förtrolighet, allmänkunskapomelektriskaapparater och god ledarskapsförmåga. Den Man som inte medelst hela handen kan peka ut vägen för sina medresenärer i livet är i Kvinnans ögon ingen Man utan en själlös, vilsen varelse utan egentligt existensberättigande.

Hur som helst.

Det där om att spela en roll har alltså en del ur k-släktet tagit fasta på. Man, dvs Kvinna, kan exempelvis hävda sig vara ”typiskt okvinnlig”. Detta måste dock kombineras med ett par välrakade ben, en rak vit tandrad och helst ett blygsamt manér för att få full genomslagskraft. Om man, dvs Kvinna, skulle yttra ett dylikt påstående iförd, säg, en skogshuggarskjorta och flottigt hår låter det genast inte lika intressant. Den manliga Kvinnan blir då nästan Man på riktigt och därmed bisarr, emedan den manliga Kvinnan med kvinnliga attribut blir En Bättre Kvinna.

Jag tar för givet att ni hänger med.

En Man kan på liknande sätt ”bejaka sin kvinnliga sida”. Man, dvs Man, kan föna håret, använda någon sorts kräm och kanske intressera sig för inredning. Speciellt kvinnligt bejakande blir det om inredningsintresset är ett sådant med faiblesse för rosa detaljer. Man, dvs Man, bör givetvis bejaka sin kvinnlighet ackompanjerad av diverse manlighetsförlängare, så som till exempel en Hög Lön och/eller en Ännu Kvinnligare Kvinna. Annars gäller detsamma som för Kvinnan ovan, och Man blir Freak.

Så vad drar man, Vi Ni De Resten, för slutsats av detta? Som den analytiker man, dvs gåspennan, föddes till att vara kan hon bara anta att hon gör helt rätt. Jag putsar mina fjädrar, kammar mitt hår, svär när jag talar och ler medan jag försöker sitta bredbent på tunnelbanan. Jag kliar mig inte i skrevet men mår sådär stolt när jag lyckas peka med hela handen, ja kanske armen, som en hel karl. På det stora hela spelar jag spelet, med varierande framgång.

Eller som en annan känd svensk Kvinna sjöng en gång: ”Jag ljuger så bra”.

21 kommentarer:

Blogger maggie may sa...

you make a very good point my dear. very. och pimmskannor nästa helg då kanske?

7/26/2006 9:49 fm  
Anonymous lovyan sa...

jag sitter bredbent på dramaten och kommer på mig, vilken kategori kvalificerar jag till?

7/26/2006 9:51 fm  
Blogger vstk sa...

åh herre... jag kan nästan inte jobba mer. Så vansinnigt bra vännen.

Du har fått med hela komplexiteten i ett inlägg och du gör det på ett sätt som innefattar både individen som sådan och individen som en person av ett visst kön. Om nu de två går att skilja. Det gör de ju naturligtvis inte, Man äro icke könlös. Ännu mindre äro Kvinna det.

7/26/2006 10:08 fm  
Blogger vstk sa...

förresten, jag kommer ju alltid in på det...jag slås ännu av tacksamheten för din syn på jay. annars...manligheten och kvinnligheten på sin spets, it would be so good. Varför får jag Jolene i huvudet?

7/26/2006 10:11 fm  
Blogger eff sa...

Skicka det här till tidningar. Det är en utmärkt krönika.

Skicka för faen.

Du är alltid bra men ibland briljerar du.

7/26/2006 10:13 fm  
Blogger vstk sa...

Ja! Gör det!

7/26/2006 10:26 fm  
Blogger Kapten Napalm sa...

Skitbra:)

7/26/2006 11:10 fm  
Blogger Grus sa...

Löjligt bra!

7/26/2006 11:12 fm  
Blogger Kunken sa...

Christina skriver så bra att man knappt vågar skriva något själv.

7/26/2006 11:24 fm  
Blogger cdhyllankillen sa...

Tycker att jämställdhetsdebatten ibland får lite slagsida när det kommer till vad som är manligt eller kvinnligt. Det blir en absurd analys av vad en man eller kvinna kan göra utan att vara det ena eller andra. Så mänskligt, att analysera och skapa en trygghet i en generell tolkning.

Jag tycker synd om män som inte tillåter sig att vara sig själva, och kvinnor med för den delen. Vi lever ju inte på 1700-talet.

7/26/2006 12:44 em  
Anonymous moisthlm sa...

Jag håller ihop knäna på tunnelbanan men ämnar ta för mig i framtidens styrelserum. Kan det tänkas funka?

Vackert skrivet förresten. Kanske är det viktigast av allt.

7/26/2006 1:23 em  
Anonymous Locke sa...

Måste hålla med "bullshit" här om att man ändå måste få vara sig själv och trivas med det, först då kommer man skita i hela den här ointressanta och faktiskt rätt osmarta utseende och attributsdebatten. Angående andra egenskaper som bra ledarskap och teknikprylsfetichism så håller jag inte med, tycker inte alls att det är typiskt manliga fenomen även om de framställs så. Anledningen till ett är att det historiskt sett inte funnits kvinnliga förebilder på området och därför kopplas inte kvinnor alls ihop med traditionellt ledarskap (trots att alla flerbarnsmödrar bör fått pris på området). När kvinnorna förstår att de måste visa sig och ta platsen, visa kompetensen, istället för att raka sig i kulturhusfönstret för att statuera någon slags exempel på förlegad feminism. Först då kommer vi att se effekt. Två håller jag mer med om, men det beror ju bara på vissa av kvinnornas ovilja att befatta sig med manliga saker och inget annat. Då kan ju de vara beroende då.

Tycker att det är lite förlegat att prata om kön, foka på att vara bra tillsammans liksom. Alla är ju mer eller mindre bi i alla fall så vem fan bryr sig.

7/26/2006 1:41 em  
Anonymous mli sa...

just do it!

7/26/2006 1:43 em  
Anonymous mli sa...

skicka på ba!

7/26/2006 1:44 em  
Blogger Christina sa...

locke: jag är inte säker på att du läst in ironin inlägget, men en del traditionella felantaganden gör du i alla fall i din kommentar. att det genom historien inte skulle ha funnits kvinnliga förebilder inom teknik och vetenskap är ett resultat av ett androcentrisk synsätt. de kvinnor som, jodå, har funnits och verkat inom ett mansdominerat skrå har skuffats undan, förringats sin kompetens och i värsta fall arbetat åt män som tagit åt sig äran (till exempel i fallet lise meitner-otto hahn så sent som på fyrtiotalet). just sådana uttalanden om att man slösar tid på att raka sig på kulturhuset (?) underbygger sättet som så många ser ner på kvinnorörelsen. i min värld heter det många bäckar små, och det är de skränigaste som rinner fortast.

att vidare ta ner en sådan här diskussion på individnivå är helt meningslöst. mitt inlägg handlar om strukturer.

7/26/2006 1:50 em  
Blogger Kapten Napalm sa...

Christina: Du går i fronten. Vi följer. :)

7/26/2006 2:20 em  
Anonymous Erika sa...

We'rw not worthy!

7/26/2006 3:42 em  
Blogger cdhyllankillen sa...

Åh, dessa ironiska inlägg. ; )Ironiskt eller inte, det är väl bra om det väcker debatt. Och det är ju lite därför ironin är ett bra sätt att få igång det på. Att skriva ironiska texter utan mening är ju rätt meningslöst. Ja, jag sa just det.

Nåja, ser fram emot fler kloka ord från Mrs C.

7/26/2006 4:37 em  
Anonymous Anonym sa...

Here are some links that I believe will be interested

8/08/2006 2:35 em  
Anonymous Anonym sa...

Great site loved it alot, will come back and visit again.
»

8/12/2006 6:12 fm  
Anonymous Anonym sa...

Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
»

8/17/2006 11:54 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida