lördag, december 16, 2006

Och s. 232 i Cheng är inte till någon nytta

Om jag har vektorpotentialen i en punkt som en sammanslagen summa av potentialer orsakade av en strömförande slinga lite på härsen och tvärsen i rummet, varför kan jag inte bara rotera den för att få elektromagnetiska flödestätheten i samma punkt? B = curl A. Juh. Varför blir det helt galet när jag gör så? Det borde väl inte spela någon roll att A inte är homogen i hela rummet om jag ändå bara söker B i en punkt? This shit is driving me nuts. Jag har aldrig gillat Biot-Savart-killarna, tvinga mig inte till detta.

4 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Jag lider med dig... Jag hade med glädje glömt alla dessa gubbar fram tills nu.

12/16/2006 4:06 em  
Anonymous Anonym sa...

curl A innehåller derivator och därför räcker det inte med att veta A i en punkt -- man måste känna A i ett (litet) område runt punkten för att kunna räkna ut derivatorna med avseende på tex x, y och z.

Det går att tänka på curl A på ett annat sätt: ett litet skovelhjul med ett skaft på. Då man håller upp skovelhjulet i vinden (vindens hastighetsfält = A i det här fallet) så börjar det snurra om det blåser mer på ena sidan än på den andra. Skovelhjulets mitt är placerat i den punkt där man vill räkna ut curl A. Naturligtvis kan man hålla skaftet i en massa olika riktningar och den riktning på skaftet som ger maximal snurr på det lilla skovelhjulet är den riktning som vektorn curl A också pekar i. (Motsatt riktning ger också full snurr på skovelhjulet men åt fel håll enligt högerhandsregeln.) Längden på curl A svarar mot skovelhjulets rotationshastighet.

Illyrikon

12/16/2006 9:26 em  
Blogger Chris sa...

OMGWTF!?

här kastar man ut en random fråga OCH NÅGON SVARAR! det är ju magiskt. tack rara du, vem du nu är.

genast monterar hon upp skovelhjul och ber E blåsa.

kärlek.

12/16/2006 10:41 em  
Blogger Liza sa...

Jag gillar bara deras namn...

1/09/2007 12:58 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida