måndag, oktober 19, 2009

Kultureliten ftw

http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/18/kulturelitens-fel-att-vanligt-folk-trottnat-pa-att-lasa-bocker

[Zlatanskånska]: ja asså...

Grejen med att vuxna inte läser böcker kan ju också vara för att de läser något annat än böcker. Typ såhärava INTERNET. Eller ser på film. Eller läser serier, som faktiskt idag och sedan rätt jävla länge kan innehålla både djup och mening. Grejen med att kultureliten (could kultureliten please stand up för jag vet inte vilka ni är) inte läser Camilla Läckbergs böcker är kanske för att de läst andra böcker innan och inte gillar det Läckberg skriver i jämförelse. Denna elit, omg I’m so fucking curious, har väl helt enkelt hittat fram till P i hyllan och tycker att På spaning... är bättre än, ja venne, ännu en deckare om en strandvaktare på Gotland, en skäggig småstadspolis eller någon annan miserabel karaktär med alkoholproblem. Ja asså…

”För så är det. Det finns en självutnämnd kulturelit som tagit sig rätten att tala om för andra människor om de har "god" eller "dålig" smak. Vad värre är, är att det ofta verkar viktigare att kritisera och baktala den litteratur och de författare man inte gillar än att stödja smal och nydanande litteratur.”

Eh? Så här: om det vanliga folket (could the vanliga folket please also stand up) inte gillar Proust, och kultureliten inte gillar Läckberg, vad är grejen? Var är kriget? Vem är det som krigar? Läckberg har väl toppat alla säljlistor som finns och således har folket talat: vi gillar dig. Räcker inte det? Varför måste hon _också_ få en puss och en kram av litteraturkritikerna i gammelmedia? Det finns inget krig men Läckberg vill ha ett eftersom hon känner sig lite förorättad och portad från röda mattan i kultursalongen. Jag kan bara tolka det så. Fast där vill hon ändå inte vara för det är där ondskan smider sina antiläskampanjer och skickar på helt vanliga, oskyldiga människor. Sen tycker hon att kulturstödet ska ges till nydanande smal litteratur och inte till redan etablerade författare. A typ som henne själv dårå, eller tycker hon på riktigt att hon producerar smala och nydanande böcker? För det kan ju också vara så, Läckberg, att elever inte blir smittade med antiläsbaciller av att läsa Kafka, utan av att skolmiljön som elever får läsa Kafka i är helt totalt jävla apkass och fruktansvärt oinspirerande.

3 kommentarer:

Blogger .m. sa...

Hennes inlägg är grymt förvirrat. Jag är enig i din analys, föstår inte heller hur hon får ihop sina något disparata åsikter.

10/19/2009 3:39 em  
Anonymous christina sa...

hon kanske var förvirrad efter att ha läst kafka...?

10/19/2009 9:18 em  
Anonymous moisthlm sa...

Hon är väl helt enkelt dum i huvudet, vilket ligger väl i linje med hennes askassa böcker. Typ.

Bra skrivet! Jag har också undrat när det blev synd om den stora massan och varför. Visst händer det ibland att bred litteratur (eller musik eller ... you name it) är nydanande och högkvalitativ, men oftast är det breda brett just för att det är lättillgängligt. Inget fel med det, men då kan man ju inte komma att gråta för att man inte samtidigt blir kulturkramad. Någon måtta får det vara.

10/21/2009 12:28 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida