söndag, april 23, 2006

Saker som är

Jag har läst Goestas historia från den 8 juni 2005 fram till idag, inklusive en del återblickar från till exempel 1997. Det är inte en Goesta Berlings saga. Mitt messiaskomplex blir pinsamt påtagligt när jag ägnar en halv förmiddag åt att snegla åt mitt jobb på golvet och varva det med bedräglig psykoanalys av människor jag aldrig mött. Det kan handla om barnhemsbarn i Kina, knyttets mamma eller som idag, Goesta. När jag läste det lilla inlägget, skrivet i alla enkelhet, om när flickvännen gjorde slut var det som att höra en barndomsvän dö en smula. Jag måste tänka efter. Komma igen. Det är märkligt också, hur det är så fult att tro att man kan rädda världen. Hur i helvete kan jag gå omkring och på allvar tro att det bara är jag, jag, jag som kan hela människor? Rädda människor, alltså, hur galet. Det är mer än lovligt komplext att inte tro sig själv om något och samtidigt, på fullt allvar, tänka att bara jag kan ställa allting till rätta. Var man för sig själv men här, ta min hand.

7 kommentarer:

Blogger Kapten Napalm sa...

Att rädda andra är väl inte så svårt som att rädda sig själv...

4/23/2006 1:32 em  
Blogger Christina sa...

sant. man trycker undan sitt eget när man plockar undan efter andra. det är mycket lättare. det känns inte helt kosher att göra det av egoistiska skäl bara.

4/23/2006 2:23 em  
Blogger .m. sa...

Visa mig den människa som är genuint oegoistiskt.
Alla har sina skäl.

4/23/2006 2:59 em  
Blogger Christina sa...

altruism kanske inte existerar, nej.

4/23/2006 3:45 em  
Anonymous moisthlm sa...

De flesta av oss tycks gå runt och tro att vi är Gud. Att vi borde kunna säga precis rätt saker för att göra allt bra. Och när man (okej jag) misslyckas smyger det dåliga samvetet på. Väldigt larvigt egentligen, men samtidigt antagligen ett tecken på att man är en ganska omtänksam om än egocentrisk individ. Och det kanske inte är så dåligt i alla fall.

4/23/2006 11:20 em  
Blogger Andreas sa...

Jag har sagt det förut, och kan säga det igen. Jag har insett sen länge att jag inte kan förändra världen, så jag gör mina insatser och lägger min energi där den gör nytta, på de närmaste. Sorgligt men sant.

4/24/2006 11:56 fm  
Blogger Goesta sa...

Men herregud, inte ska du läsa allt det där. Inte i sträck. Det är för mycket text.

4/24/2006 9:43 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida