torsdag, mars 15, 2007

Makt

Det andra Stora Ämnet i dag är Makt.

"Som nyfödda skriker vi segervisst inför livet. Nästan alla föds med utmärkta biologiska förutsättningar för lycka och framgång. Sen bär det utför. Efter något år har föräldrar och samhällsnormer reducerat oss till skuldmedvetna stackare med ångest i blick. Vi har stämplats av socialgrupp, föräldraambition och vuxenförtryck. Självförtroendet är knäckt före fem år fyllda. Skolan pulvriserar återstoden med professionellt handlag. Vid uppnådd myndighetsålder inser de flesta att det stolta födelseskriket var förhastat. Ett grått liv återstår, ett liv som andra har programmerat och som andra drar nytta av. Folk trampar på oss, lirkar oss till saker vi inte vill göra. Utnyttjar oss utan att vi kan värja oss. Då är det dags att vända trenden innan den slutar med att syster tar snapsen ifrån dig på hemmet. Skillnaden mellan vad vi vill här i livet och det vi faktiskt uppnår är alltså pinsamt stor. Vad kan det bero på?"

Jag diggar ju Foucault (som inte alls sa ovan citerade för det gjorde T Tönisson), trots att där råder en viss grötighet i begreppen för mig, och tanken på att makt finns överallt. Att vända sig mot subjektets suveränitet, att ta makten ifrån makthavaren eller helt enkelt inse att man kan vara makthavare själv tilltalar mig. Allra mest tilltalar den tanken mig när den gäller mig. Jag tar gärna makten över mig själv. Allra helst vill jag ta makten över mina egna reaktioner. Om jag kunde behärska dem, tänker jag, skulle jag kunna gå genom livet och sätta mina egna gränser. Jag skulle förstå att skuldkänslorna jag känner (för allt, hela tiden, jämt) beror på att jag låtit mig involveras i någon annans moralsfär där inte mina regler gäller. Där mina regler gäller handlar jag alltid rätt ity jag är en god människa. Åtminstone vore det så att jag alltid strävade efter att handla gott och därför kunde förlåta snedsteg av rar karaktär emedan tanken var god, i min egen sfär. I uppnådd myndighetsålder utgörs barndomens vuxenmaffia av samhället precis runt knuten och är det då så konstigt att detsamma samhället påverkar vår tro, eller icketro, på oss själva? Om jag lärde mig att skilja på mitt liv och andras, på min moralsfär och andras, på min sanning och skuldkänslorna, då hade jag makt. Det är makt.

7 kommentarer:

Blogger Helena sa...

Tack Christina! Jag menar det. TACK

PS. Ity (ety?) och emedan borde banne mig inte förkastas. De används lite för sällan. Jag kan inte konsten att använda dem, men det kunde du.

3/15/2007 7:38 em  
Anonymous Anonym sa...

Kanske blandar du ihop makt och god självkänsla? Med god självkänsla behöver du inte ens bry dig om begreppet makt. Du ser det som sker men är dig själv nog att stå över, eller bredvid om du vill, det.

Apropå vem man är när man föds: Boktips: Bruce Chatwin: Songlines (Drömspår på svenska).

3/15/2007 11:03 em  
Anonymous e sa...

om du tar makten över dina egna reaktioner, blir de då lika mycket värda såsom reaktioner? det ligger något spontant i ordet och det spontana bör inte förhindras… kanske…lär man känna sig själv på sina reaktioner, och då vore det rent vanskligt att försöka styra dem såsom man skulle önska de vore.

modellera världen, sig själv…?

3/15/2007 11:04 em  
Anonymous e sa...

om du tar makten över dina egna reaktioner, blir de då lika mycket värda såsom reaktioner? det ligger något spontant i ordet och det spontana bör inte förhindras… kanske…lär man känna sig själv på sina reaktioner, och då vore det rent vanskligt att försöka styra dem såsom man skulle önska de vore.

modellera världen, sig själv…?

3/15/2007 11:06 em  
Anonymous e sa...

för övrigt är det ok att ta bort dubletter av det tidigare inlägget:) mina grannar är lite snåla med utdelningen så det blir lite svajigt här..

3/15/2007 11:07 em  
Anonymous christina sa...

anonym, nej det gör jag inte. man får kalla det självkänsla om man vill.

e, nej om jag hade makt att reagera, åtminstone på min reaktion i en given situation, då hade jag makt. det vore fint.

3/16/2007 7:17 fm  
Anonymous Anonym sa...

楓采,荷蘭村,亞士頓,湖水岸,水月雅緻,風緻主題,城市水棧,麗緹,簡愛,沐蘭,悅豪,高登,四季,愛莉園,微風,楓采,紅樓,麗景,七星,歐悅,楓采,桂冠,震點樂,歐悅,微風,沐夏,遊桐花,101,真善美,長青,港賓,甜蜜蜜,百老匯,箱根,碧雲天,采舍,涵碧園,愛情海,楓林,悅萊,花園,喜來登,春風,楓采時尚,麗緹,谷關明,圓緣,夢田,亞曼尼,花鄉,璽朵,允頌,春風,河堤,綠驛,御宿,激點,布拉格,青森,凱撒,柏克,國妃鷹堡,長興,花嫁情境,威尼斯,峇里島,日光花園,四季,春天,伊甸風情

11/10/2009 5:25 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida