söndag, juni 17, 2007

Påtårsfik

Regn, regn! (Blod på min fölsedaa.) Måste man jobba idag nu då? För det regnar gråtspik utomhus på gräsmattan och bollen, den är rödblåvit, och katten och Ölandstoken. Jag hade planerat skolka idag. Jag får väl jobba idag. Men fik är en sån där sak man kan fundera på. Det finns fik, sen finns det fik. Å ena sidan finns det rostfria latte-etablissemang med barnvagnar. Jag kan tänka mig barnvagnarna är inmurade i bardisken redan från början för att skapa rätt stämning. Vet ej om barnen är leasade eller ingår. Sen finns det Sosta. Jag kan inte tala illa om Sosta, så det får bli ett annat inlägg. Själv är jag hård och besynnerlig (I wish), har aldrig förstått mig på latte och frappe och kanelkaffe med sugrör och myntablad. Latte? Massor av varm mjölk med lite lite brunt i? Pulverhjärta* på toppen? Kan variera, har sett tex grodor på bild på Sandras blogg. Om jag är kaffesugen=jämt vill jag ha kaffe. Helst på fik där påtår ingår. Detta fenomen är extremt sällsynt innanför tullarna, men det finns mönster man kan tyda efter många år i fikasvängen. Några tecken på att påtår kanske ingår:

-Inrättningen kallas kondis/kafé och inte coffee bar/get your mojo workin'/valfritt amerikansk förnamn

-Stolsamlingen är eklektisk

-Den som tar betalt heter Ester, har grått hår och förkläde

-Klientelet utgörs inte av härligt osminkade, alternativa TjallaMalla-tjejer** som "just vaknat och bara slängt på sig nåt" utan av medelålders män som tagit med sin gamla mamma på söndagsbete

Lider brist på fik som uppfyller ovanstående krav. Sturekatten på Riddargatan är ok men alltid knökfullt och mycket varmt. Esters te- och kaffehandel på Folkungagatan är fint men dyrt. Men fint. Jaja. Valand på Surbrunnsgatan är bra. I Linköping finns ju kafét på berget men det är ganska långt dit en lördagförmiddag från Stockholm. Grejen är det finns så många fuskfik i denna genre. De låtsas ha tunt femtiotalsporslin och mandelkubb men egentligen är det bara nån Delicatoboll maskerad till hembakt som ligger på fat med pappersknypplad serviett och kaffet är inte nybryggt utan gjort i tiolitersbehållare och ställt på värmeplatta sen flera timmar tillbaka. Oxiderat rävgift. Exempel på dylikt fik: kaffekoppen, Gamla Stan.

Tips? Nu känner jag mig fånig. Det får alltså gärna finnas moderna bakverk och unga expediter bakom disken, det är egentligen påtåren jag är ute efter. Obs obs, tips i närheten av Simrishamn går också bra. Och innanför tullarna, är oftast på jakt där efter påtårsfik.


*när jag startar punkband ska vi heta: pulverhjärta
**Stockholm=fullt av dessa väsen

3 kommentarer:

Blogger Maria sa...

Kom till landet, baby. Påtår överallt och ät så mycket kakor du vill och drick så mycket kaffe du vill för 35 spänn.

6/17/2007 3:33 em  
Anonymous moisthlm sa...

Påtår finns att få på Nybergs Hembageri & Konditori på Upplandsgatan 26.

6/17/2007 5:34 em  
Anonymous christina sa...

maria, jag jag är på väg. skall hädanefter spendera så mycket tid jag kan i skillinge. start tredje veckan i juli.

mo, tack! skall prova redan imorgon efter jobbet, drar med katta.

6/17/2007 6:17 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida