fredag, februari 09, 2007

Lite allt möjligt

För ett år sen var det den nionde februari 2006 och jag skrev så här:

"En tösabit från ett stadshem
vars kylskåp lät som en fläktrem
fick ej sova en blund
men var glad i den stund
det blev dager å hon fyllde tjugofem"

Idag är det den nionde februari 2007 och sex rimmar inte på rem. Men typ. Kylskåpet har jag lämnat bakom mig och inatt sov jag som en prinsessa jämte den fina pojkvännen. Jag tror minsann att prinsessor också får ta ledigt på sin födelsedag, och sitta ensam i lägenheter med förvirrande ljusknappar och dricka kaffe, äta honungsmackor och läsa Aftenposten till frukost. Under veckan som gått har jag suttit på campus och räknat en hel del till tentan som går i mars, samt förundrat mig över norrmännens klädvanor. HellyHansen är verkligen hett och alla har vandrarkängor och fjällbyxor och praktiska ryggsäckar med många flärpar. Jag har smokingbyxor med smala ben och höga skinnskor (utan fjantfrans och fulpäls) från ViaNova. Utanförskap syster. Så har jag frusit en del också. Pucko.

I övrigt har vi inte en låt-oss-packa-våra-väskor-och-flytta-till-USA-tillsammans-vecka. Vi har sett både Jesus Camp och An Inconvenient Truth inom loppet av 48 timmar och hela amerikaföraktethatetkryprädslan blir ju inte direkt mindre av endera filmen. Jesus Camp är en studie i barnmisshandel. Vuxna människor med skygglappar för sin egen fanatism, ivrigt påpekande andras (läs muslimers) som medelst helt urskiljningslösa visualiseringsmetoder får barngrupper att gråta hysterisk och känna ångest över precis allt gör så att jag kokar stilla sorgset i tv-soffan. Jag ville rädda barnen. Någon borde rädda barnen. Och apropå Någon Borde kände jag mig som världens största bov när vi såg An Inconvenient Truth. Alla borde verkligen dra sitt strå till miljöstacken men om ingen annan gör det varför skulle jag? Jag fick nästan lite panik när Al Gore visade diagram på diagram över hur fort vi har ökat på koldioxidhalten i atmosfären under de senaste tio åren. Skyhöga siffror ur alla möjliga perspektiv sett över en tidsram på 650 000 år. Om Grönland smälter försvinner Holland, hepp! För något år sen rasade en gigantisk bit av Antarktis ihop och flöt iväg, inte helt ojämförbar med Grönland i storlek och det gick sjukt snabbt. Seriöst, jag känner mig helt nojjig. Vad man man göra, som enskild individ? Återvinna, isolera, byta glödlampor och inte köra bil. Gå till www.climatecrisis.net

22 kommentarer:

Blogger Kunken sa...

Grattis! *Kram*

2/09/2007 10:59 fm  
Blogger Laanna sa...

Yeah. Hoppas dagen blir underbar, grattis!:)

2/09/2007 11:34 fm  
Blogger Peter Madison sa...

Usch ja....Al Gore filmen har jag också sett och fick fetont i magen efteråt och det kändes som om jag aldrig mer skulle få fylla år igen...

Grattis på dig finaste!
Kärlek på din dag idag!!

2/09/2007 11:45 fm  
Blogger sandra sa...

Såg också An Inconvenient Truth i veckan. Tänkte först att jadablada vad är nytt egentligen, men sen när diagramen slängdes på tappade jag hakan och fick en grym obehagskänsla. Som fastnade någonstans på mig och sitter kvar. Alla borde se filmen.

Och finaste, fira din födelsedag ordentligt i Norge nu. Stort Grattis och Stor Kram

2/09/2007 12:16 em  
Blogger mean people suck sa...

Prinsessor får göra allt man vill på sin födelsedag. Såklart. Grattis!

2/09/2007 12:22 em  
Blogger Gustav sa...

Ett stort grattis från norr förtjänar du allt! Ha de äran, hipp hipp hurra!

2/09/2007 12:54 em  
Blogger Jenny sa...

Grattishurra! Jag försöker blunda lite lätt åt sådana filmer, fast att man inte borde.

2/09/2007 12:56 em  
Blogger Zoe sa...

på fördelsedagen får man göra vad fan man vill. grattis babe!

2/09/2007 5:37 em  
Anonymous P sa...

Grattis!

För övrigt så vill jag bara säga att spelar ingen som helst roll om du återvinner (förutom metall, då) isolerar och köper andra glödlampor. Det går inte att spara på energi i en marknadsekonomi. Om du inte förstås bränner upp de pengar du får över när elräkningen blir lägre.

2/09/2007 6:43 em  
Anonymous mollbäret sa...

Grattis! Men du, det är en sak jag undrar över, det snackas massor av Norge bland svenska bloggare, flera verkar ha någon slags bindning till Norge. Varför det? vad har Norge att komma med?

2/09/2007 8:51 em  
Blogger Christina sa...

tack babys! det blev en kanondag igår men jag fattar fortfarande för lite norska. jävla knepigt språk det där.

p, ingen mening? varför står det så överallt då? något måste jag ju kunna göra? i fortsättningen blir det iaf mer tåg än flyg om jag har möjligheten.

mollis, jo, för min egen del har jag min pojkvän i norge så jag känner mig onekligen bunden hit (dit). förutom honom, som inte ens är norsk, har norge faktiskt ganska lite att komma med. visst är det käckt och vacker natur och så, men i jämförelse med sthlm står sig oslo slätt. vilka andra har norgeanknytning? detta kunde bli en spännande undersökning.

puss!

2/10/2007 11:29 fm  
Anonymous P sa...

Att växla transportmedel kan det väl vara viss mening med, särskilt som flyget egentligen måste avskaffas om vi ska få ner c02-halterna.

Men energisparande åtgärder är helt meningslösa, vilket alla fattar om man tänker efter litet. Om du köper lågenergilampor och isolerar bättre så blir ju din elräkning lägre, och du får pengar över. Om du inte tänder cigarretter med dom pengarna så spelar det ju ingen roll. Du kommer att konsumera dom på saker som det kostar energi att framställa. Likadant i indistrin. Om en fabrik byter till nya maskiner som drar hälften så mycket el, så kan den ju köpa dubbelt så många maskiner med samma elkostnad som förr. Elförbrukningen följer BNP.
Och sopsorteringen är ju en fullständig bluff. det enda som är meningsfullt att återvinna är aluminium. det övriga kostar mer enrgi i transprter etc, än vad man tjänar. Etanolbilar är heller ingen lösning, förresten -- ofta kostar det mer bensin att framställa etanolen än vad den skulle ersätta, och dessutom finns det inte på långt när tillräckligt med odlingsbar jord på planeten för att ersätta ojan med odlade bränslen.
Hoppas att detta muntrade upp dig litet ;)

2/10/2007 2:15 em  
Anonymous P sa...

Och varför alla säger det? Tja, något måste dom ju säga. Annrs blir det så hopplöst.

Och varför samhället tjatar om att vi måste sopsortera och köpa lågenergilampor är ju ganska uppenbart, tycker jag.

2/10/2007 2:26 em  
Blogger Christina sa...

men om jag INTE konsumerar för pengarna jag får över? ponera denna avlägsna tanke. dessutom är ju ekoprodukter dyrare, så om jag lägger dessa extra pengar på att köpa dylika varor kan jag på något sätt understödja lokal produktion och förbruka mindre elektricitet.

2/10/2007 3:39 em  
Anonymous mollbäret sa...

alltså, jag vet inte riktigt vilka andra, känns bara som att jag sett andra norgereferenser, och eftersom jag inte tycker att norge har mycket att komma med har jag undrat liksom. men jag kanske har fel. förlåt i så fall norge!

2/10/2007 6:53 em  
Anonymous P sa...

Hur då inte konsumerar? Enda sättet är ju att bränna upp dom. Och det hjälper ju inte sådär jättemycket -- man måste då bara trycka nya pengar. Men du minskar ju multiplikatoreffekten en smula. Att "eko"-produkter (vilka i allmänhet är bluff) är dyrare är ju en del av problemet. Folk måste då tjäna mer (= höja BNP = höja energiförbrukningen)för att få råd med dom. Men all din utbildning syftar kanske till att så småningom få ett låglönejobb? ;)

2/10/2007 9:38 em  
Anonymous P sa...

Att stödja lokal produktion är ju däremot faktiskt meningsfullt. Att köpa "ekologisk" olivolja från andra sidan jordklotet däremot ...

2/10/2007 9:44 em  
Blogger egoegon sa...

grattis! miljöförstöringen tar jag tag i när febern och snuvan och hostan from hell har tagit sitt pick och pack och dragit.

2/11/2007 12:38 fm  
Anonymous mademoiselle sa...

Jag tycker det låter som att p redan har bestämt sig. Trist.
Att agera miljövänligt kan kosta lika mycket som att inte göra det så då har vi ett val vad vi väljer att lägga de pengar vi har på, eller hur? Men jag gillar diskussionen. Det gäller att vara medveten, ju fler sidor av myntet desto bättre.
När det kommer något som marknaden inte räknat med, så handlar allt om att få det nya tänket I marknadsekomin också. Ingen ska agera utanför systemet, allt ska ingå. Vi lever inte i ett land där vi har ett kapitalistiskt system. Vi lever i ett kapitalistiskt system där samhället ingår.

2/11/2007 3:05 em  
Blogger Christina sa...

och tröghetsfaktorn är inte heller att förringa i det samhället. det ser inte ut idag som för tvåhundra år sen och behöver inte se ut om tvåhundra år som det gör idag. att det inte kommer att finnas om tvåhundra år om vi inte förändrar oss attacksnabbt som argument för att inte försöka förändra alls ekar ihåligt.

och p, all min utbildning syftar i alla fall inte till att skita i det jag vet. jag vet hur man tar in kunskap och det vore omoraliskt att inte utnyttja det jag vet. om jag en dag kommer att jobba med precis det jag vill och utnyttja det jag har fått reda på via min utbildning så kommer jag att tjäna fett lite pengar.

2/11/2007 5:01 em  
Blogger mean people suck sa...

Jag tycker det vore ganska hyggligt att spara lite energi och annat nödvändigt till dom som kommer efter oss. Så det är klart man ska anstränga sig för att göra det man kan för att hjälpa till. Jag köper eko/rättvise/krav-produkter i den mån jag har möjlighet. Och jag vill hoppas och tror faktiskt att dom produkternas märkning har ett syfte och inte alls är någon bluff. Däremot kan självklart hålla med p om att handla lokalt eller iallafall svenskproducerat kan vara väldigt mycket mer mijlövänligt än att handla en ekoprodukt från andra sidan jordklotet pga alla tranporter.
Jag måste förresten se den där Al Gore-filmen, men jag väntar på en dag då humöret är i topp. Annars kommer jag gå under.

2/11/2007 7:33 em  
Anonymous henry sa...

Klimatförändring - en lite "nyktrare bild"?
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=617014

H.

2/13/2007 11:03 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida