torsdag, april 23, 2009

Ubuntusupport bitte?

Det har dykt upp ett problem (förutom att vissa kommentarsfölk fortfarande har svårt att förstå att det individuella perspektivet inte måste betyda att vi slätar ut kön, men vi kan ta det senare). Nån som kan Ubuntu bra? Hur stor swappiness måste jag minst ha för att köra på en eeePc med SSD-hårddisk? Skulle ju helst vilja köra utan nån swap alls. Fan, det är ingen ordning på gratissupporten på forumen, alla säger ju emot varandra. Är det det här jag betalar för, va va va!? Jag vågar inte installera Ubuntu om disken riskerar vara helt slut om ett år, då tänker jag att jag helt enkelt får lära mig att hantera det (ganska crappiga) förinstallerade linuxet.

7 kommentarer:

Blogger eff sa...

Man brukar säga size(RAM)/2 för swap. På't ungefär.

Har alltid kört med det och haft noll problem. (Liksom, hur fan får man problem med swap?)

4/23/2009 9:26 em  
Anonymous christina sa...

okejs, tack för siffror. problemet får man om man inte har en vanlig hårddisk utan en solid state som bara tål ett visst antal skrivningar, typiskt en sån som sitter i de eeePc's som kommer med Xandrus eller vafan os:et heter.

4/24/2009 6:38 fm  
Blogger eff sa...

Jo, men jag har ändå svårt att se att det ska vara något större problem innan du byter ut burken. Det är inte direkt så att det skrivs konstant till swap i Linux, och flashkontrollern kommer förhoppningsvis sprida det över disk på ett någorlunda bra sätt.

4/24/2009 8:09 fm  
Blogger christina sa...

har du några belägg, förutom att du tror? andra människor tror nämligen andra saker.

4/24/2009 8:49 fm  
Anonymous eff på jobbet sa...

Den klarar 100 000 skrivcykler vad jag läst. Skrivhastigheten är låg och flashkontrollers har i regel någon slags "write leveling". (#skrivcykler * hårddiskstorlek) / medelskrivhastighet ger "ideal" medellivslängd.

Lättaste sättet att göra är detta: partitionera med en swappartition tillgänglig men formattera den aldrig som swap (det går att installera Linux utan swap). Om burken tuffar på fint använder du GParted och ändrar storleken på datapartitionen så att den täcker hela disken. Annars slår du på swap i efterhand.

4/24/2009 9:36 fm  
Anonymous Den tjocke konsulten sa...

Jag har ingen eeePC så jag är ute på djupt vatten, men att stå ut med en skitdistribution som defaulten där hade jag aldrig gjort utan kört på som vanligt men stängt av allt som skriver till disk i tid och otid.

Alternativkostnaden för en ny flashdisk i den lägre divisionen är väl ~1kkr så skulle den rasa om ett år => byt skiten och kör på. Har du 2GB ram borde den väl inte swappa så mycket ändå?

4/24/2009 7:19 em  
Anonymous christina sa...

ubuntu it is then... jag ska dessutom mest använda datorn till att skriva på, som i producera text. inte surfa å så alltså. tack för svar! puss.

4/25/2009 6:44 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida