torsdag, september 21, 2006

On likelihood

Det är som hade Tage Danielsson har återuppstått och flyttat in i mitt huvud. Sannolikhet, det är något nära sanningen, väl? Något som egentligen inte behöver vara riktigt sant men ändå i någon mening närmar sig det sanna, det objektivt äkta? Vad gör man då, om inte bara det sannolika utan till och med det osannolika visar sig vara sant? Det hände mig något helt osannolikt och utfallet, ja, det är inte bara sant utan för bra för att vara sant. Finns det sådana som han, undrar jag stilla. All empiri visar motsatsen. Människor är inte så osannolikt bra. De är mycket, mycket, sämre. Vi kan inte vara så bra utan att bli osannolika och då finns vi inte längre, ju. Således består världen av en hoper inte riktigt så bra människor, men vi är på riktigt. Sannolikheten att vi finns är etthundra procent.

Det är bara det, att det finns ett motbevis. Kanske fler, men åtminstone ett. Hur många motbevis behövs för att kasta en hypotes överbord, överge en teori, släppa sargen? Det krävs ingen raketforskare för att inse att ett och blott ett sådant är mer än nog. Det tycks mig bara så fruktansvärt osannolikt, hela alltet.

6 kommentarer:

Blogger eff sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

9/21/2006 8:56 fm  
Blogger eff sa...

Hörrödu det är nu jag klappar dig lite på kinden, pussar dig lätt på pannan och säger "sluta tänk så inihelvete mycket och känn i stället".

Ingen är objektivt perfekt och du ser faktiskt inte världen objektivt, hur mycket du än tror att du gör det. Det är ganska uppblåst av dig att gå runt och tro att du har absolut koll vad gäller människors och tings objektiva värde. För allt passerar via ett filter. Ditt filter. Och där är vad som är perfekt för DIG inte nödvändigtvis perfekt för någon annan. Det gäller allt, precis allt.

Du har ju själv erkänt (nu plockar jag fram saker du sagt och använder dem mot dig själv, ha!) att du inte tror på tanken att man kan modellera världen matematiskt om man har tillräckligt många ekvationer, och då kan du heller inte komma och påstå att du kan se objektivt på allt. Det är hyckleri.

Så du slutar upp att analysera precis allt ögonaböj, och kopplar på vad vi kallar perceptionen i stället. Känn efter med magen, inte med huvudet. För i ärlighetens namn är du för fucked up för att tänka logiskt. Poängen här är ju att alla är det.

All min kärlek och lite till nu...

9/21/2006 8:59 fm  
Blogger Christina sa...

f, du rockar min värld. tack.

9/21/2006 10:46 fm  
Blogger eff sa...

I have been known to rock, yes.

9/21/2006 10:57 fm  
Blogger vstk sa...

whispering words of wisdom, let it be

9/21/2006 11:11 fm  
Anonymous moisthlm sa...

Du är värd någon osannolikt bra. Låt honom bli den nya empirin, den som säger att det där osannolikt bra faktiskt finns. För du är värd det. Verkligen. Jag är glad att ni hittat varandra.

All min kärlek.

9/21/2006 11:46 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida