torsdag, juni 19, 2008

Frågor frågor

Jag är fruktansvärt nedslagen, besviken, arg, sur. Det kan vara för att jag riktar om allt vardagsgruff till denna vidrighetens nya lag men ärligt talat, detta är ett svek bortom. Ingenstans finns en godtagbar förklaring till varför detta ska tillåtas. Rikets säkerhet hotas av tusen saker (minst, skulle jag säga). Bara för att det finns en teknisk möjlighet att scanna all datatrafik och att en del av denna trafik kanske eventuellt möjligtvis men troligtvis inte* innehåller konspirationer mot landet Sverige är det inte moraliskt ok att ge FRA tillstånd att göra det. Och vad är egentligen FRA? En myndighet eller? Alla argument pro den här skiten kokar ner till att målet måste helga medlen, och sen när skulle detta vara ok när det berör en hel jävla befolkning i ett demokratiskt land? Heh, fd demokratiskt, that is. Några verklighetsförankrade frågor bortom ideologi jag skulle vilja ha svar på:

- Hur ska FRA sortera ut inrikestrafik som passerat en nod i utlandet och därför ser ut att komma utifrån?

- Hur ska FRA-personalen glömma de de läst men inte får spara? (Hej kallocain!)

- Vad ska en FRA-anställd göra om han/hon upptäcker inrikesbrott, tex barnpornografibrott eller att nån random mc-klubbsidiot planerar att skjuta ihjäl nån annan idiot? (Hej sömnmedel och ångestdämpande medicin.)

- Hur länge dröjer det innan posten (eller vad de nu heter) får ånga upp mina brev och läsa dem, för rikets säkerhet? Och vad är det för skillnad?

Ja, många frågor, inga svar. Att spela ut kortet om rikets säkerhet tar faktiskt inte död på diskussionen, även om de ja-sägande fårskallarna gör sitt bästa med frasen. Vad ÄR ett rike? Vad utgör ett HOT? Jag skulle lätt säga att ett rike utgörs av människorna i det landet, och just nu utgörs det största hotet mot de människorna av rikets egen regering.

* Tja, man kan ju fortfarande kryptera och för den delen inte använda ord som bomber och granater. Annars har Röd Press kommit upp med en ypperlig användning för den nya lagen.

Yay!

5 kommentarer:

Anonymous Bonde sa...

Ja, vad är det egentligen som gör dig så arg?

Det som är trist med FRA-lagen är att den skyler det verkliga problemet med vad FRA ska göra nu när Sovjet inte finns längre, och Ryssland är avfört som hot mot vår säkerhet. Det är också märkligt på vilket sätt det hela hastas genom riksdagen.

Gällande din fråga kring vad anställda ska göra om de läser saker och ting som de inte får spara. Så har de skrivit på en sekretessförbindelse (som är mer långtgående än de man skriver på som anställd i ett vanligt företag).

Syvende och sist är det ändå upp till dem som söker anställning på FRA, att tänka genom både en och flera gånger, vilka situationer som kan drabba en i arbetet, och att man aldrig får berätta något om det som eventuellt har hänt inom en överskådlig framtid.

6/19/2008 6:43 em  
Anonymous guy incognito sa...

hmm, röd press idé påminner en del om de gamla echelon code blocksen. måste vara slumpade annars kommer de ju filtreras så måste fixa en sån här fast till FRA:
http://echelonspoofer.com/

Eller bara varför inte bara PGPa allt så de måste dekryptera vanliga konversationer.

6/19/2008 8:06 em  
Blogger Christina sa...

bonde, kolla in isobels blog: youtube-klippet om vilka som ska jobba på fra nu =)

incognito, jao, man får börja kryptera sina saker. ball förresten att du redan fra-anpassat dig och skriver anonymt!

6/19/2008 9:04 em  
Blogger eff sa...

Den bästa strategin jag kan komma på såhär paltkomaansatt är att jämföra inflödet av IP-datagram med utflödet av IP-datagram över gränsen. Om ett datagram som passerar ut sedan passerar in igen är det inrikestrafik som tagit en genväg över gränsen och man kastar bort det. (IP-datagrams adressfält modifieras ju inte när de passerar genom en router.)

Eventuellt kan en ISP juckla med routerinställningarna i de burkar som har kablar som går över gränsen också. Man har om jag minns rätt möjligheten att sätta ganska specifika policys för BGP-routrar, exempelvis.

6/19/2008 10:13 em  
Anonymous Bonde sa...

Hm märkligt, kollade klippet och förstod inte alls. Månne har det att göra att jag sökt jobb på FRA en gång i tiden och klippet ger skäl för "Hit a little bit too close to home". För övrigt rekommenderar jag "De andras liv" som är en mycket bra film.

6/19/2008 10:18 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida