tisdag, februari 03, 2009

Välkommen till helvetet: flickor till vänster, pojkar till höger

Idag -åh jag vågar knappt öppna den här ventilen men here goes- idag gick jag in på barnavdelningen på H&M. Det var min första. Barn, till att börja med, är en inte så liten issue i mitt liv och barnkläder, på barnavdelningen ffs, jag borde ha vetat bättre. Jag borde ha skickat någon annan, någon som har nerver, kan yoga och är trygg i sig själv. (Min kontakt befinner sig tyvärr i Olvega.)

Jag var på jakt efter en billig kamouflagemönstrad hoodie i stor barnstorlek, lång historia (inkluderar en möhippa). Som sagt, jag borde ha vetat bättre. Redan innan jag når skylten Barn anar jag härdsmältan to come. Det är så jävla rosa, på ena halvan. På den andra halvan är det, bara, murrigt i blått och grönt och svart. Det finns ingen hejd på denna åtskillnad, ingen kan ens för en sekund tvivla på var gränsen mellan flickor och pojkar går, att den är dragen som en knivskarp linje, en solid skiljevägg, en fucking jävla war zone-gräns bevakad av barnvagnsmaffian på H&M's barnavdelning. Här finns ingen gazaremsa. Men alas! här finns bh's i 98 centilong.

I min totala frånvaro på självbevarelsedrift slog jag en lov kring mitt Poltava och fann, såklart, kattungar, fluffpuffar och prinsesstryck till vänster och ränder, dragskor och avtagbara ben till höger. Alltså, det är ingen fel på prinsesstryck. Frågan är varför det är en naturlag det aldrig sitter på en mörkgrön tröja till höger. Det jag redan vet, fasar och föraktar, det jag får slaganfall av om jag ens försöker förklara, det där med öppnade ventiler. Jag ställde mig mitt på gränsen och skrek: VARFÖR IFRÅGASÄTTER INGEN DET HÄR? Vad skulle jag göra, en ven brast i pannan.

Några mammor slängde nappflaskor på mig. Tjejen i kassan började gråta. Den enda pappan flydde. Jag stod skrikande kvar. Jag tänkte på min kollega som på lunchen visade mig en rosa skidhjälm som hon köpt till sin dotter. Titta vilken söt! Sonen hade fått en svart, med flames. Kanske var det där det gick fel. Jag skrek, då också: VILKEN ROSA ÄR DET DÅ, ÄR DET RÄTT ROSA? Är det rätt rosa, ditt ärkenöt? Är det det medvetna feministiska rosa som Fanny Ambjörnsson skriver om i senaste Bang, eller är det nån jävla reaktionärrosa? VA? (Säg inte att det inte spelar roll, du är vad du äter. Du är vad dina föräldrar äter menar jag.)

Dessa versaler, ursäkta. Jag saknar medel.

Jag hittade ingen hoodie. Varken på flick eller pojk. Det är min enda tröst och dagens lilla minimala ljuspunkt i genushelvetet. Åtminstone på en punkt är det lika, we don't like war. Ändå är det det, krig. Supermakten för ett genuskrig och det är precis som i Gaza. Alla förlorar i längden. Kroppar faller åt höger och vänster, rosa och murriga kroppar, små oskyldiga offerkroppar, och högst upp på dem sitter deras upfuckade hjärnor som aldrig ens hade en chans. Fy fan.

13 kommentarer:

Blogger Den där Jenny sa...

Vi får göra en Lena när det blir dags och lära oss att sy!

2/03/2009 10:27 em  
Blogger Elin sa...

Det är helt sjukt att det inte har hänt mer. Och att man någonstans verkar ha gett upp den där kampen om jämlika kläder och leksaker för barn, som inte är könskodade. Är det någonting som är viktigt så är det väl kidsen, men det är som om den kampen känns helt död idag. "Jaja, det där har vi redan tjatat om, det hände inget, lägg ner".
Tack för alla versaler och utropstecken. Du visar att det fortfarande finns hopp.

2/04/2009 12:35 fm  
Blogger erika sa...

Jag håller med dig och jag håller med Elin. Den där frustrationen du känner... Jag hamnar i den där situationen något oftare nu för tiden, och det är pojk- och flickmotsatsen i allra högsta grad. Ihärdigt kämpar jag för att hitta någon sorts balans utan att för den skull klä ett stackars flickebarn i just armébyxor och en liten gosse i rosa fluff - det råder en fadd beigeblå linje.

Höromdagen knallade jag in på McDonalds och ville ha två HappyMeal och får frågan "flicka eller pojke?" varpå jag svarade "hur menar du?" och möttes av total oförståelse. Jag mindes att samma fråga ställts mig i Sverige för ett antal år sedan (då var Happy Meal:en till mig, dessvärre fann jag mig inte snabbt nog för att säga "vänta, jag ska kolla efter") och jag ville i någon mening hoppas att jag inte skulle råkat ut för samma sak idag. När jag läser din text inser jag att Sverige faktiskt inte alls hunnit sådär långt som jag skönmålande föreställer mig det hela. Fast, vi har ju ändå någon gång varit i en jämlikhetskamp även för barn, jag undrar om de kommit till det stadiet här än.

Jag visade en artikel om jämlik pedagogik för en kollega och han tyckte att "ni försöker ju göra så att alla är lika, här pratar man mer om att alla ska ha samma chans". Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara så jag stillade mig och mumlade något att det är det som är syftet hos oss också, men att man verkligen gör något åt det också.

2/04/2009 7:42 fm  
Anonymous Anna sa...

Ja fy faan!

Men jag vill inte att du tror att ingen försöker. Jag försöker, och jag vet att många med mig försöker! Varje gång jag handlar ngt som på kvittot kommer att heta "trikå flick" poängterar jag för personalen att jag INTE uppskattar uppdelningen och att jag handlar kläderna till en pojke. Och möts inte sällan av orden "jamen det får du gärna göra!". Tacksåinihelvete då, att jag FÅR göra det.

För det kanske du har hört, handlarnas främsta argument är "kunderna vill ha det såhär". Hur de nu kan veta det, när de aldrig försökt på något annat sätt.

Polarn och pyret har en "unisexuppdelning" i vissa affärer och jag gynnar dem så mycket jag orkar med PoPs mönster.

(Vad du gör, ge dig inte in på BR, leksaksaffären. Där säljer de leksakselvispar försedda med etiketten "For girls". Jag lovar. Fortfarande, fastän jag rört upp himmel och jord över de jävlarna).

Välkomna till världen, pojkar och flickor. Här har alla samma chans.

2/04/2009 10:03 fm  
Blogger Christina sa...

jenny: haha, det vore nåt. vet inte hur jag skulle ha tid till det bara? jag är rätt flink på att sy som det är men att förse barn med garderob..

elin, tack. jag tror inte att alla har lagt ner, men jag tror att det är många som kämpar förgäves. anna och erika tex. inget är väl iofs förgäves, men det går liksom långsamt bortom all rimlighet. skit i minkarna liksom, varför gör ingen sprayattentat på barnavdelningar?

erika, hear u darling. alltså du är så jävla stark som ändå kämpar och tar fighten även utomlands. och mcdonalds, alltså jees. svara hermafrodit nästa gång!

anna, sorry, jag skulle ha varit lite mer nyanserad. jag menade ingen som i ingen som märks, ingen som har en reell möjlighet att förändra snabbare, ingen i ledningsgruppen liksom. jag förstår att det finns såna som du och det är guld. tack för varningen om leksaksaffären! jag får nog droga mig om jag måste in där nån gång.

2/04/2009 6:19 em  
Blogger Kaaja sa...

Jamen, jag blir så deprimerad av det där. Jag vill bara ge upp när man redan som barn ska köras in i varsin fil. Prova gå in på leksaksavdelningen och titta. Det är nästan ännu värre, världens coolaste tekniska prylar (man har ju möjlighet att tillverka så häftiga saker nuförtiden) och byggsatser till pojkarna (i murriga grå färger) och alla otekniska prylar till flickorna (i rosa, bara rosa) bl.a. "lego"-slott i två delar och alla köksredskap. Dom små flickorna ska tydligen inte hålla på med sådana invecklade saker som att bygga lego. Nej hålle dem till visplarna. Även om jämnställdeheten sägs gå så mycket framåt så är jag verkligen skeptisk. När uppdelningen är så skarp för barnen hur ska det då möjligen kunna bli annorlunda när de växer upp?

2/04/2009 6:24 em  
Blogger Christina sa...

kaaja, jamen exakt. De får ju ingen chans att bilda sig en egen uppfattning om vad de gillar för att de är _personer_. och föräldrar ges i realiteten inget vettigt alternativ heller eftersom deras barn med största sannolikhet kommer att bli hårdmobbade om de dyker upp i plugget fel kläder. speciellt killar i rosa, för rosa är ju bara fjantigt (det är ju en tjejfärg!). obs obs ironi. dt är dumt att skylla ALLT på industrin, men just här tycker jag fanimig att de har ett tungt ansvar och att det inte är mer än rätt att vara förbannad på dem.

2/04/2009 6:33 em  
Anonymous Anonym sa...

Är möhippan unisex eller är det alla pojkarna till höger och alla flickorna till vänster?

2/05/2009 8:41 fm  
Blogger Tanja Suhinina sa...

Eller jävla hur!

Och inte nog med olika tryck och färger - flickkläder är mindre än pojkkläder, trots samma storlek i cl.

2/05/2009 1:04 em  
Anonymous Anonym sa...

För många hudterapeuter på möhippan för att det ska få lov att vara unisex...

2/05/2009 2:31 em  
Anonymous christina sa...

anonym, hippan är nog inte unisex men blir säkert trevlig. den blivande bruden är grym.

tanja, say WHAT! är de mindre?? det är ju för fan helt sjukt i huvudet, tjejer brukar vara större än pojkar i den åldern. detta är så jävla absurdt, min svordomsvokabulär räcker inte till.

2/05/2009 4:40 em  
Anonymous frida sa...

okej, jag är lika förbannad som ni över allt det här!
jag tycker inte att man ska ha några uppdelningar för pojk och flick, absolut inte.
angående den rosa flickiga färgen och den murriga pojkiga färgen:
jag satt bakom ett gäng designers för barnkläder på en trend o tendensföreläsning i höstas. när föreläsaren sa att det rosa på flick-sidan skulle gå över till mer svart och rockigt jublade de där som satt framför mig. för vet ni, ganska många av dom är lika trötta på att göra dom där rosa tyllkjolarna som vi är på att se dom hänga där till vänster i affären. på allvar! men det är faktiskt så att dom har chefer(kunder) som säger att de där rosa tyllkjolarna säljer bäst och då är det det som dom får göra mer av. precis som med den där stackars torsken, den kommer finnas i frysdisken tills folk slutar att köpa den! så, köp de där "inte rosa-kläderna" på flickavdelningen, för dom finns. och köp dom så mycket så att det konkurrerar ut de där rosa. för då kommer skillnaden mellan vänster och höger sida i butiken inte vara så stor. tillslut kanske vi inte ens ser den och om vi har ännu mer tur tar dom bort flick och pojk-skyltarna också! och ännu bättre, mixa rosa och murrigt huller om buller, så alla som vill (inte bara flickor!) "får" köpa en rosa tröja.
kom igen, vi kan väl fortsätta försöka tillsammans?!

och angående att storlekar är större för pojkar än flickor. ganska mycket beror det nog på normen att pojkar ska vilja ha pösiga kläder medans flickor ska vilja ha tight. såklart. men måttlistan som är standard i Sverige (för ja, det finns en sån!) gjordes på typ 60-70-talet. där har ni förklaringen. och då tänker ni: men gud, uppdatera måttlistan eller tänk själva och gör en egen. så fungerar det dock inte, men en ny mätning av människor har gjorts i hela Europa och snart kommer nya standard måttlistor ut. bra va?

2/06/2009 9:21 fm  
Anonymous christina sa...

frida,

det låter ju som att det finns hopp nånstans iaf. det bästa tycker jag vore om det murriga läckte över till det rosa men även om det rosa läckte över till pojkarnas kläder. varför ska rosa vara bespottat bara för att det är en tjejfärg? varför kan inte rosa vara neutralt? varför bespottar vi inte allt det murriga och ser det rosa som normen? jaja, retoriska frågor, men tack för bra kommentar! hoppas den där måttlistan kommer ut snart och är bättre än den gamla.

2/08/2009 10:09 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida