måndag, augusti 17, 2009

En liten reflektion om hopplöshet

Yo yo

Jag skulle skriva och sy ikväll men fastnade i googlehelvetet. "Det där internet, kan det allt?" frågade min mormor. Ja, visst fan kan det allt. Det är därför jag fastnar bakom min flimrande skärm och låter fröken eee värma mitt knä med sitt tretimmarsbatteri när jag från början hade sett för mig en kväll i hemslöjdens tecken.

Jag hade tänkt skriva om hur det läskigaste med uttalanden om våldtäkter som någon form av "gentlemannamässig" "förseelse" inte är yttrandet i sig utan den fullkomliga storm av bifall och försvar av dylika åsikter som det orsakar i bloggar, på tidningssidor och säkert hemma i stugorna. Det läskiga då naturligtvis att fultomten gläntar på dörren och visar hur det verkligen ser ut; hur det står till med åsiktsklimatet i detta världens mest jämställda land. Folk (både män och kvinnor) försvarar Hillegren?! Man drar in ämnen i debatten som berör kvinnans riktiga plats (hemmet), hennes egen skuld om hon klär sig i kort kjol och att feministhetsarna vill avsexualisera allt som har med kroppen att göra och förstöra all heteronormativ spänning. Man tycker, på riktigt, att det är viktigare att analysera gamla domar än att faktiskt läsa Hillegrens uttalande rakt upp och ned för vad det är. Ingen som har en hjärna kan väl undgå att han faktiskt först sa att det är mindre illa att bli våldtagen av en närstående (man) och sen försvarade samma uttalande vid ett senare tillfälle.

Så det mest obehagliga med hela jävla helvetesskiten är inte Herr Kammaråklagare själv utan att han bara speglar ett generellt läge. Att han innehar en samhällsposition som innefattar en relativt stor dos makt gör såklart inte saken bättre. Att vi år 2009 forfarande gör så stor skillnad på män och kvinnor att den ena sorten utan vidare eftertanke kan förväntas ställa upp på sex de inte vill ha medan den andra sorten förväntas vilja ha sex hela tiden, även med personer som inte vill. Att vi fortfarande beskyller den ena sorten (de med fitta) för att i själva verket lura den andra sorten (de med kuk) att begå sexualbrott och att dessa därför näst intill borde vara förlåtligt. Kort kjol? Du tigger om det. Att vi fortfarande hellre säger till unga tjejer att byta om (till nåt kyskt) än säger till unga killar att de inte bara kan ta det de vill ha. Att vi fortfarande uppmuntrar unga killar till att skapa sig en sexualitet som är starkt förknippad med våld.

Jag säger som utrikeskorrespondenten Lotta Schüllerqvist sa på Ship To Gaza i söndags: "jag gillar inte att använda ordet hopplöst, men ibland..."

7 kommentarer:

Blogger eff sa...

Du borde blogga oftare. Inte bara när folk är dumma i huvudet (även om det rent statisktiskktkskt innebär att du borde blogga JÄMT dårå).

8/17/2009 10:56 em  
Blogger Christina sa...

okej. jag ska verkligen försöka.

kärlek.

8/18/2009 7:19 fm  
Anonymous moisthlm sa...

Så sant. Jag har följt debatten med ökande grad av uppgivenhet för var dag. Vad fan, liksom. Tycker folk sånt där? Vad är det för människor som är inne och kommenterar överallt? Jag är väl naiv och/eller puckad, men jag trodde verkligen inte att det var så illa ställt i detta vårt Sverige. Jag gillar inte att ha fel.

8/18/2009 4:45 em  
Blogger Christina sa...

mo, eller hur. jag började skriva på en annan bloggpost på, ehr, jobbet idag som mest handlade om hur människor inte kan debattera heller. hur typ varje argument som är sakligt och hör till den röda tråden i debatten smulas sönder av motargument i stil med "kvinnor föddes med bröst, därför ska männen ha alla viktiga positioner". en häpnar. alla kommentarstrådar i forum och på bloggar SPÅRAR UR efter bara några få kommentarer. helt sjukt!

8/18/2009 8:50 em  
Blogger Den tjocke konsulten sa...

Jag försvarar inte åklagarens åsikt däremot hans rätt att uttala sig utan att bli nerskriken av PK-pöbeln, det agerandet är ett utmärkt sätt att inte få resultat och föreänding till det bättre.

8/19/2009 10:41 fm  
Blogger christina sa...

dtk, din kommentar är idiotisk. eller din åsikt. han uttalade sig i egenskap av ämbetsman, och en ämbetsman med hans befattning ska fan veta bättre. ingen åtnjuter heller rätten att kunna uttala sig utan att riskera få en åsiktsstorm efter sig. vad skulle det vara för jäkla rätt? och PK-pöbeln, vilka är det? något som definitivt inte gör nånting bättre är besserwissrar som du, som på bekvämt håll delar ut "sanningar" men aldrig själv kommer med recept på lösningar. jävla hycklare.

8/19/2009 12:09 em  
Blogger S sa...

christina - tack. för att du skriver som du gör. och för att du är modig.

det är inte hopplöst. för det kan det inte vara. den dagen jag känner att det är hopplöst kan jag inte jobba med det jag gör.

8/25/2009 11:40 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida