torsdag, oktober 28, 2010

Vikthets: nu även som public service

Alltså, ser en helt vedervärdig dokumentär om bantning på Svt. Den är, alltså... den är obehaglig? För att illustrera hur tjocka människor fuskar och egentligen är dumma som inte lyckas gå ner i vikt intervjuar man en kvinna i 35-årsåldern som enligt uppgift alltid har varit överviktig. Detta trots att hon säger sig träna och äta nyttigt. Hela den här delen av programmet går ut på att låta henne föra matdagbok och dricka radioaktivt vatten som kan spåra kalorier i kroppen och sen visa hur riktigt korkad hon är som glömmer att föra in över hälften av maten hon äter. Det påpekar förvisso att alla människor har en tendens att glömma bort vad man stoppat i munnen, men hela upplägget med den här kvinnan signalerar liksom bara hån. Det är hennes eget fel. Man uppmanas sen med stora bokstäver i rutan att inte skylla på sin metabolism, så som kvinnan har gjort. Programmet går vidare. Nu ska man testa vem som håller sig mättast längst: en person som äter kolhydrater, fett eller protein. Testet utförs 1 gång på 3 olika personer, som sen får rapportera individuellt när de känner sig hungriga efter måltiden. Ba hallå? Individuella skillnader i upplevd hunger? Vem är van att äta vad? Testet går såklart ut på att protein är mycket bättre för att stilla hungern än kolhydrater och fett. Och okej, det kan jag kanske gå med på, men you know what, man kan inte tänka om man bara äter protein. Jag vet inte om det är hjärnan i sig som behöver kolhydrater för att funka, men jag har sett alldeles tillräckligt många exempel på att folk som utesluter kolhydrater ur kosten blir slöa och konstiga och förr eller senare attackspringer till Sibyllan på hörnet för att de helt enkelt inte står ut längre. Jag har ju lite egen erfarenhet på det här området också, och kan garantera att kroppens förmåga att binda vätska, salter och mineraler också slås ur spel när man inte äter potatis längre, så att säga. Att det DESSUTOM finns klara samband mellan konsumtion av rött kött (speciellt nöt) och tarmcancer är det givetvis aldrig någon som nämner i såna här skitprogram. Nej, det viktigaste är ju att vara smal och snygg! Om man sen dör i cancer? Tsst, kom igen, man blir ju ett snyggt lik.

Och nu, herregud, nu sprider de mjölkpropaganda också. Om man får i sig mycket kalk bajsar man ut större mängder fett. Hurra! Visste ni att extremt få asiatiska kvinnor drabbas av bröstcancer och att man hittat samband mellan detta och deras väldigt låga konsumtion av komjölk? Nej, för det är det heller ingen som påpekar. För en kvart sen i samma program uppmuntrade de dock de bantningsintresserade tittarna att välja svart kaffe framför latte och andra fettrika kaffealternativ. Hur detta är förenligt med den ökade kalkkonsumtionen får man inte veta.

Alltså jag blir så fruktansvärt provocerad av sånt här. Vilken jävla smörja. Totalt hjärntvättat, total avsaknad på ifrågasättanden om huruvida bantning för att uppnå ett visst utseende är eftersträvansvärt över huvud taget. Den mentala hälsan bortses det som vanligt helt ifrån. Jag antar att det är samma regel som gäller där: man blir iaf ett snyggt psyko.

8 kommentarer:

Anonymous Kaia sa...

Det här påminner mig när jag gick till en kurator och behövde hjälp med min nästan-bulimi. Hennes råd: Men ta inte mjölk i kaffet!

Jamen tack då.

10/28/2010 8:00 em  
Blogger Christina sa...

på riktigt? det är ju helt... ja det borde vara olagligt!

10/28/2010 8:08 em  
Anonymous Anna sa...

Ja herregud. En kollegas dotter (som var ILLA däran!) fick hemma i småstadshålan rådet att "hetsäta frukt istället". Jo, på riktigt. Av en kurator och inte en psykolog iofs, men ÄNDÅ. Döda.

10/28/2010 8:25 em  
Blogger Magnus sa...

Fast jag måste säga att jag tyckte programmet var intressant (trots bristerna). T.ex. varför håller man sig mättare på soppa än vatten + mat även om kaloriinnehållet är det samma (där har de iaf nån form av kontrollgrupp)? Ingen djupare analys och en del motsägelser men vad förväntar man sig av TV?

Jag tolkade inte alls första delen som att hon skulle pekas ut som korkad, men att visa hur människor ofta "ljuger" för sig själva, eller hur svårt det faktiskt är att hålla koll.

Deras mjölkmotsägelse handlade väl mest om att man till en latte använder fetare mjölk (eller kaffegrädde) medans man kan få i sig kalcium med t.ex. minimjölk.

10/28/2010 8:30 em  
Blogger Magnus sa...

En till kommentar, köttproduktion är ju dessutom riktigt klimat-osmart. Men det kanske inte är så nödvändigt att tänka på bara man är smal. Om man nu ska vara lite kritisk. Har vår jord råd med proteindieter?

10/28/2010 8:39 em  
Anonymous christina sa...

anna, återigen -det borde ju vara olagligt. som om det är födoämnet i ätstörningen som är problemet. herregud.

magnus, jag fick tydligen en helt annan känsla än du när de visade klippet om tjejen. jag satt och höll tummarna för att de _inte_ skulle ha klippt ihop det så förutsägbart som de gjorde, men ack. angående proteindieter håller jag helt med: nej jorden har inte råd med det. sen kan man ju välja andra proteiner än just djurkött (soja är tex fullgott protein) men DET är ju knappast något de tar upp heller.

10/28/2010 8:47 em  
Anonymous christina sa...

magnus, forts: anledningen till att jag blir så fruktansvärt provocerad av alla såna här program är inte att de lider total brist på intressant fakta, utan för att vetenskapen aldrig ifrågasätts utanför den naturvetenskapliga ramen. att prata om banting och föda ÄR inte enkelt och jag tycker att det var fullständigt glasklart vad den här dokumentären ville förmedla, nämligen att det är enbart bra att gå ner i vikt.

10/28/2010 8:49 em  
Anonymous Julia sa...

AGH.

10/30/2010 7:07 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida