måndag, maj 01, 2006

Det där med friheter

Och att ta sig dem. Det sker så osynligt. Män gör något, ingen reagerar. Kvinnor gör något och det blir ramaskrin, etikettschockar och fan vet allt som aftonbluddret* skriver. Laila K kissar på dansgolvet. Det blir ett jävla hoolabaloo. Visst är det osmakligt och konstigt, men om hon varit en man? Det hade lätt blåst över som en fyllegrej. Mannen som klockan tre på morgonen ställer sig bredbent över en brunn på Kungsgatan och siktar hyfsat illa blir ändå bara omkörd av smått irriterade taxichaffisar med lika berusade baksäteskunder. Om en kvinna grenat? Någon hade förmodligen ringt polisen. Folk hade förfasats och hånat henne istället för att på sin höjd fnysa lite, som åt mannen. Igår på Discovery, ett reportage om antiloper. (Vänta, det kommer en poäng.) Om hanarnas beteende följs följande kommentarer: de slåss sturskt om reviret. De krigsmålar sig i lera för att verka skräckinjagande. De får sin belöning i och med honans godkännande till parning. Vänta lite nu, tänker jag. Kan någon verkligen veta vad antilophanarna tänker? Någon har alltså byggt en manick som kan ta emot tankevågor från antilophanar? Jävlar i min låda, för det verkar ju helt osannolikt att hanarna skulle slåss fegt, att de skulle kladda ner sig med lera i syfte att bli vackrare och att honan kanske skulle vara den som fick parningsritualen som belöning? Det får passera helt osynligt. Våra mänskliga, vridna värderingar applicerade på djurens värld, ingen notis. Det är inte konstigt att små flickor blir stora flickor och att små pojkar tror att de ska växa upp och bli krigsmålade antilophanar.

*Får vara samlingsnamn för lite allt möjligt.

17 kommentarer:

Blogger eff sa...

"Förmodligen"

Du tar dig lite friheter själv nu. Möjligtvis har du rätt. Eller så hade folk reagerat ungefär som på gubben. Jag hade mest fascinerats av tekniken, tror jag.

Att det skrevs om Leila K låg i linje med att det jämt skrevs om henne när det begav sig. Det i sig är nog sannerligen en sak som handlar om hela grundproblemet, eftersom en man inte uppmärksammats på samma sätt om han gjort analoga saker.

Det är ju inte för inte som Alexander Bard efter debaclet med en "skandaldrottning" på ett charterflyg hem från Indien sade något i stil med "Det måste vara La Camilla, Leila K flyger inte charter." Till viss del undrar jag om det inte handlade om marknadsföring, hela skandalbiten och Leila K. Skitsamma, dock, likväl kvarstår grundproblemet.

För övrigt är det där med naturvetenskap och upplevda könsroller i naturen kontra fastlagda könsroller i samhället intressant. Jag har för mig att jag hört lite om det tidigare. Borde grävas mer i.

5/01/2006 12:26 em  
Blogger Christina sa...

det finns mycket om det. primater och könsroller som visat sig vara helt åt skogen. donna haraway har skrivit en del, till exempel.

jag tror inte att jag tar mig fler friheter än jag borde.

5/01/2006 12:30 em  
Blogger eff sa...

Sannolikt gör du inte det. Tyvärr, vill jag ju säga.

5/01/2006 12:34 em  
Blogger Christina sa...

eller borde förresten, jag vill våga ta mig fler.

det där med marknadsföringsknep kan säkert vara sant. det intressanta blir väl då, om huruvida en man hade gått att marknadsföra på samma sätt?

5/01/2006 12:35 em  
Blogger eff sa...

Varför vågar du inte då?

Det var förresten det jag menade. Om det var marknadsföring så fungerade den bara på grund av det faktum att Leila K är kvinna. En man hade inte betraktats som lite farlig eller utstickande. Det hade mer blivit "åh, han kissade på golvet, så gulligt" eller nåt i den stilen. Det brukar bli så. "Åh, han försöker vara som de stora killarna i USA," när någon halvsketen rocker på fyllan dängt ut en TV genom ett fönster på hotellet. Långtråkigt som fan.

5/01/2006 12:42 em  
Blogger Christina sa...

ok, då tycker vi lika, igen då. det är sällan intressant ur slagsmålssynpunkt att diskutera med dig bebe.

men hallå, varför vågar inte DU då? "jag kan inte, jag är kass, jag har inget att säga, jag darrar på underläppen." typ så är det med mig.

5/01/2006 12:46 em  
Anonymous .m. sa...

Vad är då att ta sig friheter?
Kissa offentlig på stan, är det en frihet?

Jag tar mig ganska få friheter,
jag är mest av typen,
'det är f-n inte värt det'.

Det har nog gällt det mesta,
vad gäller flickor vågar jag inte ta mig några alls...

5/01/2006 12:55 em  
Blogger eff sa...

Jag har ju redan ett hot om stryk hängade över mig. Tänkte provocera lite för att se om du gick igång. Men nä...inte speciellt mycket dårå. Borde jag bli mer trångsynt?

Vilka friheter vill du ta dig? Det kanske är mer intressant.

Jag vågar inte eftersom jag har kontrollbehov. Vill veta hur det går innan det händer. I plugget är det ganska lätt genom att lära sig sakerna man bör lära sig, tillräckligt mycket åtminstone. Jag mot tentan är hyfsat förutsägbart. I livet not so much. Jag vågar ibland. Jag vågar som mest när ha-begäret väger tyngre än allt annat sammanlagt och mer därtill. Ungefär så...

5/01/2006 12:59 em  
Blogger Christina sa...

att kissa offentligt på stan må eller må icke vara en frihet, men ska män ha den ska fan kvinnor ha den också.

den frihet jag helst skulle vilja ha är intrikat. jag vill göra saker utan att ens överlägga med mig själv om jag borde eller inte borde göra det. jag vill alltså kunna agera på mina känslor utan att få baksuget efteråt, om jag verkligen borde ha gjort så. skämsgenen finns inte där, men ångestgenen absolut och rädslan, kanske. som till exempel med vännens gamla date, säljaren, som försökte sälja mig en ny telefon. jag tackade nej men passerade försäljarbåset dagen efter och kände mig tvungen att stolpa fram och nästan be om ursäkt för att jag räknat ut att jag inte skulle tjäna på det. jag ville gå fram och säga tack men nej tack och det gjorde jag. därifrån gick jag med känslan av att ha tagit upp hans tid, varit oartig och dryg. logiskt? jag vet att jag har fel. känslomässigt? inga känlsor man känner är fel, det är bara jobbigt att ha dem man inte önskar sig.

nu fattar jag fan kofta av vad jag skrev.

5/01/2006 1:23 em  
Blogger Kapten Napalm sa...

Hela systemet genomsyras av könsroller. Så länge man inte ser dem så kan man inte göra något åt det. Det gäller att ifrågasätta saker och ting. Vilket du gör:) Fight the power.

5/01/2006 1:29 em  
Anonymous moisthlm sa...

Helt sant det där med hur könsroller appliceras i naturfilmer. Jag har funnit mig själv skrikandes och gormandes framför tvn mer än en gång. Samma sak gäller ofta t.ex. i dokumentärer om människans utveckling där man ibland drar hårresande slutsater baserat på vårt moderna västsamhälle.

Fenomen går ofta också att skönja ex. i nyhetsrapporteringen från olika delar av världen där "vi" helt tycks bortse ifrån att det faktiskt finns andra sätt att se världen än ur vårt västperspektiv.

Antagligen har beteendet sin grund i att vi människor har så begränsade kognitiva resurser att vi inte, utan avsevärd ansträngning, förmår att se världen på ett annat sätt än genom våra egna "fördomsglasögon". Men irriterande är det.

5/01/2006 2:49 em  
Blogger Christina sa...

moi: javisst. speciellt om man har börjat att haka upp sig på det. plötsligt skriker man och tjuter över allt och inget och alla glor snett på en och suckar. well, you suckers, jag tänker gorma så länge jag orkar.

löve för fan.

5/01/2006 5:57 em  
Blogger danne sa...

Christina: Du skulle för en dag komma över till mig i Guatemala för att se hur macho-kulturen i kombination med religöst förtryck, fattigdom och postkrigstrauman fullständigt trasar sönder samhället. Det blir liksom tydligt att många inte får växa upp alls... Precis som i Sverige. Och det är det som är poängen. Att vi många gånger tror att Sverige är så jämlikt och tolerant. Fast skrapar vi på ytan så finns spåren där... av små flickor och antilophanar.

5/01/2006 5:57 em  
Anonymous .m. sa...

Jag tycker likadant om män som pissar offentligt som kvinnor. Skillnaden jag ser är väl att risken att bli ihjälslagen för att säga vad man tycker är mindre när det gäller kvinnorna.

5/01/2006 7:37 em  
Blogger Andreas sa...

Könsroller i naturfilmer alltså... Melindas favoritkanaler är Cartoon Network och Animal Planet, frågan är vilken som är värst då??

Jag har nästan snubblat över en tjej som satt på gångvägen hem från brorsan en lördagkväll och pissade. Det förklarar lätt och enkelt problemet med varför det är mindre okej för tjejer att pissa offentligt. Ni syns ju sämre eftersom ni sitter ner såklart! Det är ju livsfarligt då liksom. Hallå!

5/02/2006 10:55 fm  
Anonymous Anonym sa...

Hej! Äntligen nån tjej som tar upp detta ämne

2/04/2007 9:00 em  
Anonymous Anonym sa...

Hej! Äntligen nån tjej som tar upp detta ämne. Varför skulle det vara värre för oss tjejer att pissa offentligt än för killar. När man är ute på stan och festar tex på de populära uteserveringar på sommaren är det ju nästan omöjligt att hitta en ledig toalett, dessutom är de ofta äckliga. Jag och mina vänninor brukar istället gå upp i en gränd i närheten och sätta oss på en bakgård och kissa när vi blir nödiga. Där kan man som tjej sitta i lugn och ro och tömma blåsan, visst det e inte så trevligt för de som bor i området att man gör det. Det rinner ju en massa piss på marken och det blir en ju en vädig urinstank. Men det kan man faktsikt inte bry sig om när man är nödig, nöden har ju ingen lag. Vad tycker du?

2/04/2007 9:20 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida