måndag, augusti 24, 2009

Fitta, pengar och power pc's

Typ hälften av mina bloggposter börjar med att jag berättar vad jag hade tänkt skriva om och sen skriver jag nåt annat. Så även denna gång. Jag hade nämligen tänkt göra en Julia och skriva om en ordinary dag på jobbet, men det var så mycket annat som bubblade upp när jag skulle försöka formulera mig. Till att börja med blev allt jag tänkte ut ironiserande. Ni vet, man skulle kunna skoja hur mycket som helst om en c-programmerares vardag? Liksom riktigt spä på alla fördomar som finns om tjocka, joltcolasörplande, närsynta hackers som snyter sig i tangenbordet och skrattar åt comic strips på xkcd och im-chattar med sin skrivbordsgranne istället för att prata med munnen, mest om hur man gör för att få ligga. Det skulle vara så lätt, med ett undantag: jag hatar ju den där bilden. Den är skit, men tyvärr är den bekant skit. Även jag trillar dit.

För det andra är jag gruvligt ambivalent inför mitt jobb och min arbetsplats. Jag menar inte just som i Företaget där jag råkar jobba, utan typen av arbetsplats. Det hela är rått, kapitalistiskt, slarvigt teknikskit som under andra omständigheter hade kunnat göras så jävla mycket bättre. Kvartalsekonomi är förödande för kreativiteten mina damer, no doubts. Samtidigt älskar jag teknik. Jag älskar att sitta i ett rum fullt av hårdvara och fundera på hur man skulle kunna få fram ett tidsmedelvärde på en signal med hjälp av en kackig riscwatch och ett grenuttag. Jag tycker att det är så galet grymt att mänskligheten lärt sig att behärska kiselchip som är så små att de nästan inte finns, och sen tryckt in hela databaser på dem. Det är liksom helt sjukt, ur det där större perspektivet. Samtidigt, ur ett annat större perspektiv, undrar jag vad vi ska med allt det här till när allt kommer kring. Vi kommer att bli bitna i ändan av våra ppc's och intels, jag är ganska säker.

För det tredje kan jag inte sätta mig själv och tekniken ihop utan att drabbas av en ofantlig lust att skrika högt att tjejer är så jävla vassa och duktiga och smarta och fina och underbara personer. En översvallande värme sköljer över mig när jag tänker på hur hårt vi sliter för att tas på allvar på våra arbeten. Många kämpar utan att ens veta om det, de bara böjer huvudet i idiotblåsten och stångar vidare. Vi tar ett djupt andetag när någon garvar åt en rosa ruta i ett flow chart och begär att den ska ändra färg till nåt mindre tjejigt. Vi ifrågasätter när nån drar en sk rolig historia om silikonbröst och vi lär oss dubbelt så mycket för att få hälften så mycket respekt, men vi gör det fan. Och jag både hatar och älskar det, för samtidigt som jag kan gömma mig bakom insikten om att det inte är mitt fel att jag uppfostrats till en blyg viol (haha, nåja) så blir jag skogstokig varje gång gubbsnacket går i korridoren.

Så jag kom aldrig så långt att jag fick ihop min dag i text. Jag fastnade i nån form av beslutsångest om jag skulle försöka friskriva nörden, läxa upp kapitalet eller slå ett slag för jämställdheten. Sen tänkte jag så här, att jag sitter ju här. Som ett levande, bröstförsett, glasögonfritt, socialt kompetent vänstervridet bevis för att vem som helst kan jobba med vad som helst och ve den som luftar sina fördomar högt för vi biter huvudet av den som törs. Det är ju måhända långt mellan ord och känsla, tanke och handling, men ibland kanske det helt enkelt räcker att bara finnas till för att göra världen lite, lite bättre.

Om det är nån som vill ska jag beskriva en dag på jobbet nästa gång. Bis dann.

11 kommentarer:

Blogger eff sa...

Vet du, jag tycker du borde styra upp en antologi skriven av teknikbrudar.

Mycket bra text. Jag är så himla glad att jag vet vem du är och lite av allt du är.

Bra.

8/24/2009 9:02 em  
Anonymous e sa...

jag skulle slåss för att få bidra till din antologi

8/24/2009 11:59 em  
Anonymous Anna sa...

Och jag skulle definitivt köpa den. Till mig själv och andra!

8/25/2009 1:09 em  
Anonymous Julia sa...

Jag vill läsa både antologin och dagenpåjobbet.

8/25/2009 5:09 em  
Blogger christina sa...

eff, tanken har försvävat mig. e skulle tex vara en given medskribent i såna fall. tyvärr har jag rätt sega erfarenheter av antologier och väntar fortfarande på när (och om) nåt kommer hända med den senaste jag var med och skapade.

anna, tack! vill du vara med och skriva?

julia, okej, så ska det bli en bloggpost i alla fall. kan vi inte ligga på elin som kan ligga på bangredax att de ska ha ett tekniknummer?

8/25/2009 9:24 em  
Blogger eff sa...

Antologiblogg skulle förstås funka också!

8/25/2009 10:10 em  
Blogger christina sa...

eff, där sa du det! hur grymt vore inte det???

8/26/2009 8:21 fm  
Anonymous Anna sa...

Christina: Oh, tack som frågar! Men jag är (tyvärr?) ingen teknikbrud. Mer en juristbrud, vilket förvisso sätter mig i gubb-gubb-gubbsituationer alltsomoftast. "Vi hade ju riktigt bra nytta av er flickor" som en av ingenjörerna sa till mig och min kollega när vi räddat deras bisarra avtalsupplägg från fullständigt haveri. För att inte tala om "men det där är ju en utdöende ras" som min (manlige) chef sa när jag påtalade det. Jo, eller hur.

8/26/2009 1:57 em  
Blogger christina sa...

ah, hatar den där kommentaren! "er flickor", ba WOOOT?? jag har mer stake än du nånsin har haft liksom, vill man skrika och ge dem en armbåge i magen. jag tror kanske att juristbubblan på sätt och vis också är ännu mer gubbig än teknikbubblan eftersom det finns så jedra mycket traditioner inom ert skrå. mest baserat på skvaller från mina juristkompisar förstås, men de är relativt trovärdiga =)

8/26/2009 2:00 em  
Anonymous Anna sa...

Du kan nog lugnt tro dina juristinformanter! Ibland berättar jag saker för folk, och inser halvvägs att jag egentligen inte behöver berätta poängen, vägen dit -som jag varit alltför avtrubbad för att lägga märke till innan jag börjar jiddra om det- är ofta bevis nog för hur vi har det.

Om det inte arbetsuppgifterna vore så roliga skulle jag ha flytt fältet för längesedan.

8/28/2009 2:23 em  
Blogger Elin sa...

Tekniknummer! Såklart! Skitbra och ska def. pitcha den.

9/11/2009 1:11 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida