fredag, mars 23, 2012

0.2 x 150000 = 30000

Förstår inte detta:

Centern föreslår en sänkning av löner för lågutbildade och andra (tex ungdomar) som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Anledningen måste, om partiet är uppriktiga i sin sagda vilja att skapa fler jobb, vara att en sänkt lön spås leda till att företag ska ha råd att anställa fler till en mindre summa än i dag. Man föreslår en sänkning på 20%. Jag antar att företag som inte upplever någon personalbrist inte kommer att anställa fler oavsett hur låg ingångslönen är. Förslaget är alltså menat att påverka företag som upplever att de har för få anställda för att utföra företagets uppgifter. Företag som alltså har anställda som arbetar mer än de egentligen borde, eftersom det finns en kritisk massa uppgifter som bara måste utföras. Samma företag har av någon anledning ansett att de inte har råd att anställa ytterligare en person till 100% av den normala ingångslönen. Den enda anledning jag kan komma på är att vinsten då blir för liten (finns andra anledningar?). Företaget har prioriterat vinst framför sina redan anställdas välbefinnande. Skulle dessa företag då alltså, till en lön som motsvarar 80% av den normala ingångslönen, börja prioritera arbetsbördan för sina anställda? Fungerar verkligen kapitalistiska bolag med lätt utbytbar arbetskraft så? De förlorar ju fortfarande på att anställa, räknat i ren vinst. Is it me, eller känns detta ganska orimligt? Det kanske ger en eller annan anställning, men fungerar det i det stora hela? Vill uppriktigt förstå exakt var Centern har tänkt sig att de nya anställningarna ska skapas, i vilka situationer och för vilka personer. Det verkar finnas obefintligt stöd i forskningen som tyder på att sänkta löner är rätt väg att gå för att komma åt arbetslöshetssiffror. Denna anledning givetvis vid sidan av att det är jävligt risigt att vilja sänka lönen för de redan sämst betalda, för de som redan måste slåss för att få justa villkor på arbetsmarknaden pga av ålder eller ursprung. 20% av Annie Lööfs lön motsvarar 30 000 kr. Det är en ren fantasisumma för de flesta unga. Jag tycker att hon kan börja med att ta de pengarna och låta dem gå till en vettig anställning i stället. Det finns säkert något som behöver göras i näringslivsministerns korridorer.

2 kommentarer:

Anonymous Brain Dumps sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

3/29/2012 12:41 em  
Anonymous Janne sa...

Det är nog bara i centerns och mcDonalds värld man kan öka anställningen av ungdomar genom en sänkning av lönen med 20%. Troligen inte ens i mcDonalds värld.

Vi som är mer normala företagare anställer ungdomar om vi tror att vi kan tjäna mer på deras arbetsinsats än vad de kostar i lön och besvär. Det lilla fåtal som eventuellt skulle anställas just på grund av en lönesänkning tror jag vi bör glömma.

Ungdomar, problemet med er är att vi har en känsla av att ni inte är värda att anställas. Förhoppningsvis har vi fel men det är något ni måste bevisa.

Hörde för något år sedan en företagare med behov att anställa och Arbetsförmedlingen i samma hus svara på en journalists "Men ni har ju arbetsförmedlingen i huset och det finns massor av ungdomar som söker jobb" svara "De är ju knappt livskrafiga när de lämnar skolan".

Sorry, upp till bevis. Och ja, jag vet at det finns många duktiga ungdomar.

4/04/2012 9:48 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida