måndag, november 01, 2010

Långhårta män

Iakttagelse:

Män med långt hår - sköna snubbar. Eller coola, som rockers. Eller popsnören med cred. Hur kommer det sig att män kunnat anamma det feminina just här utan att dras ned i skiten och utpekas som veka töntar som brukligt är när män hemfaller åt kvinnliga attribut? Eller beror det på att långt hår historiskt aldrig varit förbehållet enbart kvinns? Mysterier.

5 kommentarer:

Blogger eff sa...

Jag tror att långt hår ansetts vara feminint endast under en väldigt kort period, och i kretsar som har haft ganska liten kulturell betydelse (om än stor politisk sådan).

Jag tänker mig perioden från perukernas avskaffande (runt 1800?) till mitten på 1900-talet då typ Beatles slog igenom. Och främst i borgerlighetens kretsar, där man jobbade på kontor och hade husa. Typ.

Utanför dessa kretsar har det snarare varit rebelliskt och ett sätt att protestera mot kort hår, snarare än ett anammande av ett kvinnligt attribut.

Gissar jag.

11/01/2010 10:22 em  
Blogger Grovt Initiativ sa...

igår noterade jag att det åtminstone i en normal affär ändå inte finns balsam med någon form av mansframtoning. där har män fortfarande inte långt hår - eller, mer troligt - har det på manligt "skiter i"-sätt.

elin berättade iofs sen att hon sett nån fjantig reklam om att män måste sluta använda sin tjejs fjollschampoo och köpa manly mans manly produkt, men det var hos en frisör.

11/02/2010 11:47 fm  
Anonymous christina sa...

eff, ja, det känns som att det kanske ligger nåt i det.

gi, nej det där om att "ta hand om sig" är fortfarande extremt kvinnligt kodat. ska det vara manly man products måste de vara stålblå med blixtar på och heta nåt i stil med thunderbolt strength eller dyl. eller heta zero efter läsknamnet och byta ut sukralos mot aspartam =)

11/02/2010 3:39 em  
Anonymous Lisa N sa...

Tycker ändå att mäns långa hår verkar hållas följa ganska stränga regler: Det får inte vara för glansigt, gör man en tofs måste det vara med enklast möjliga snodd i nacken (flätor eller mer avancerade uppsättningar högre på huvudet går ej an), färgar man håret ska det inte se för proffsigt ut, etc. Dreads verka iofs vara godkänt, tar inte det skitlång tid att göra på salong? Eller så fixar killarna det hemma med typ en gaffel. Obs: ingen av reglerna gäller Fabio!

11/05/2010 9:12 em  
Anonymous christina sa...

lisa n, ja verkligen. jag antar att det är straffet när en man har en kvinnlig frippa eller ett kvinnligt plagg; att han måste bära det slarvigt och liksom inte vara fåfäng på _rikigt_.

11/07/2010 9:44 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida