lördag, juni 02, 2012

Tja tjejer, hehehehe

Varje morgon brukar jag och tre-fyra av mina kollegor ta en fika och snacka lite inför dagen. Vi sitter i ett allmänt utrymme där många passerar förbi. Två gånger på sista tiden har en annan kollega (som ingen av oss umgås med och inte känner närmare) passerat förbi oss och utropat "Tja tjejer!". Och det kunde han väl få göra, kan man tycka, men det är bara det att den enda i vår fikahörna som är tjej är jag. De andra är män runt 30 som identifierar sig som män. Det är så uppenbart ett nedvärderande tillrop, ämnat att håna mina manliga fikakompisar men som i mitt sällskap blir ännu lite mer otrevligt eftersom det nedvärderade könet inte ens är frånvarande. Jag sitter ju där liksom, and the joke's on me. Ofta i liknande situationer där någon är helt öppet sexistisk men det inte är uppenbart att det är illa menat brukar jag finna mig och försöka svara något som blottlägger fördomen. Men vad ska man svara på "tja tjejer, hehehe" från någon som redan är halvvägs bort i korridoren? Ofta brukar också omgivningen försöka komma sexisten till hjälp genom att skratta med och vifta bort skämtet. Jag är väldigt glad att ingen av mina närmaste kollegor försökte göra det och att det inte bara var jag som himlade med ögonen. Och om det är någon som känner för att förklara att han säkert inte menade något ont kan man tänka så här: varför byter han inte tjejer mot killar? Varför skrattar han till efterråt som att det vore ett skämt? Om det inte är ett skämt, varför väljer han fel kön map majoriteten? Och sist, om det inte är menat som nedvärderande mot en kille att bli kallad tjej och att det därmed är underförstått att kvinnor är sämre än män, vad är det som är roligt i skämtet? Funderar lite på vad jag ska göra nästa gång.

7 kommentarer:

Anonymous Karolina sa...

Gör han om det igen tycker jag att ett glatt "Goddag mansschauvenist!" kan vara på sin plats. Han tycks ju uppskatta humor av den mer basala sorten, och det ger er som lämnat sandlådan en smula upprättelse. Låt aldrig, aldrig mobbare göra ditt hjärta svart vännen!

6/03/2012 11:34 fm  
Blogger fanny sa...

Håller med Karolina. Jag blir alltid arg när sådant sker mig, men så tycker folk följaktligen att jag är en humorlös bitter feminist.

6/03/2012 11:59 fm  
Anonymous chris sa...

Karolina, hahaha! BÄSTA SVARET! Åh, längtar nu till detta tillfälle.

Fanny, jag ser det som en tillgång att våga bli arg, men det är ju inte kul att behöva bli det. Jag är säker på att du har massa svinbra humor om folk bara är roliga.

6/03/2012 9:43 em  
Anonymous Anonym sa...

Neje! Att kalla en mansschauvinist för just...mansschauvinist kommer bara ge denne en egoboost. Du bekräftar att du tagit åt dig och att gliringen "gick hem" och är nu snarare en medspelare, öppen för nya liknande eller värre påhopp.

Stoppa honom med ett "Du NN, vänta, jag har en fråga"

NN - Ok?

"Jag har läst att killar behöver mindre än 3sek för att avgöra vem i en grupp med tjejer de helst vill ligga med. Så vem av tjejerna här runt fikabordet vill DU helst ligga med?"

Om svaret dröjer eller är tvekande kan du avbryta honom med att 3 sekunder har gått och att en riktig man hade bestämt sig vid det här laget. Men han kanske inte är en riktig man? Han kanske vill sitta ner med er tjejer en stund? Ifall NN väljer att gå nu så ler du åt honom och njuter av segern. Om NN trots allt sätter sig ner så har du också vunnit, följ gärna upp med frågor som: "Vad är det som är roligt med att vara sexistisk på en blandad arbetsplats?" osv.. Eller var storsint och inkludera honom i fikat, problemet är ju ändå över.

Om svaret kommer snabbt:

NN alt.1 - Ingen, jag tänker inte på mina kollegor på det viset.

"Bra, då kanske du kan tänka på att inte vara nedvärderande mot dina kollegor också, ok?"

NN alt.2 - (Dig) (någon av de andra) eller (alla).

"Ok, händer det ofta att du fantiserar om sånt med dina kollegor? Du kanske borde prata med HR-avdelningen? Eller vill du att jag ska göra det?"
Och där nånstans har du vunnit igen.

Lycka till!

6/06/2012 11:04 em  
Anonymous chris sa...

Anonym, hehe. Det är ju en något mer elaborerad plan men rolig.

6/07/2012 7:04 em  
Blogger kai sa...

Hittade den här artikeln som verkade relevant i sammanhanget: http://www.quinnnorton.com/said/?p=610

9/21/2012 11:08 em  
Blogger Saga sa...

Gubbröv!

10/04/2012 9:05 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida