torsdag, september 27, 2012

Tankar från gymmet

Så, för att mota ond rygg i grind och även ta hand om ett knä som börjat spöka och riskerar sabba den enda träningsform som jag på riktigt njuter av (löpning) har jag börjat träna med en PT. En personlig tränare. Så värst personligt är det inte, men det får mig i alla fall iväg till gymmet. Jag som fnyst åt PT-trenden och medelklassens egofixering vid sina egna kroppar som projekt som får rättfärdiga allt från ohemula omkostnader för specialutrustning till enorm tidsåtgång för framför allt familjemän med fyrtioårskris har alltså hakat på själv.

Än så länge har jag blandade känslor inför gymtimmarna. Det känns bättre i ryggen efter redan tre tillfällen. Knät har hållit sig lugnt och det är tacksamt att ha någon som står bredvid och får en att göra de fem extra lyften som jag på egen hand aldrig i livet hade gjort. Men sen är det just det. Aldrig i livet hade gjort. Jag hade aldrig pushat mig själv förbi mjölksyragränser och lite till på egen hand. Inte bara för att det är väldigt smärtsamt utan också för detta: behövs det?

Det finns ungefär lika många råd om träning och hälsa som det finns tränare. Alla har sin egen teori om hur mycket proteiner man ska äta och när, vad som ger bästa resultat och varför. Av faktiskt forskning verkar emellertid den mesta vara inriktad på elitidrott och topprestationer i mycket större utsträckning än allmänt välmående. Min kille var tex med i en GIH-studie på elitcyklister, där man plockade muskelbiopsier från deras lår efter att de dels tränat på vanlig kost, dels på kost helt utan kolhydrater. Alltså helt. De fick endast äta ägg, smör och bacon 24 timmar innan arbetsprovet (och eftersom M inte äter kött, bara smör och ägg). Sen mätte man svarstider från mitokondrier i en komparativ studie (muskelglykogenets betydelse för adaption till uthållighetsträning). Jag vet inte vilka svarstider som var kortast (bäst) men oavsett ifrågasätter jag relevansen i att applicera ett sådant forskningsresultat på någon som, liksom jag, har en mellanviktig 31-årig kropp och inte siktar på några som helst toppresultat utan bara på att slippa ledbesvär.

Det är hela begreppet "vältränad" som skaver. Vad vi lägger i det och hur i alla fall jag tolkar träningsvärldens syn på en vältränad kropp som väldigt snäv. Den ska vara en stenhård, muskulös maskin som kan lyfta hundra kilo, springa marathons eller delta i triathlons, och som dessutom måste se ut på ett visst sätt för att passera nålsögat. Det finns en gränslöshet i träningsnormen som skvallrar om något slags missbruk. Det är just kroppen som projekt, som projektionsyta, som får ta plats, istället för fokus på välmående och grundkondition. Det ska göra ont att träna, vi ska vilja få kicken av att ha tagit ut oss fullständigt, att ha genomlidigt smärta och där igenom ha vuxit som människor (det sista en tanke som för mig känns både barnslig, farlig och romantiserande). Det räknas inte som träning om vi inte pressat oss över gränsen. Det är inte häftigt att ta en långpromenad, det är häftigt att göra en iron man.

Så här: jag ifrågasätter inte att det kan vara kul att göra en iron man, men jag undrar på vilket sätt det är bättre för hälsan än att helt enkelt hålla igång i vardagen. Att tex promenera fram och tillbaks till jobbet, åka och simma ibland, springa en tur, spela fotboll med korplaget. Det är klart att jag måste vara rejält tränad för att springa 4.2 mil, men om jag inte ska göra det? Varför är det bättre för min allmänna hälsa om jag ändå inte ska elitidrotta? (Nu bortser jag dessutom helt från alla typer av skador folk får som tränar inför extrema ansträngningar.) Skulle det verkligen ur ett bredare perspektiv vara hälsosammare att bara äta ägg, smör och bacon för att eventuellt aningen bättre bygga muskeltrådar, än att äta god och allsidig kost som jag psykologiskt blir glad av? (Såklart inte, man skulle få skörbjugg.) Jag antar att det kokar ner till detta: höjer jag min sannolikhet för ett långt friskt liv om jag pressar mig bortom mjölksyragränsen, eller höjer jag bara min sannolikhet för att orka springa ett marathon?

Jag misstänker att inriktningen på direkt mätbara studier beror på att de är mycket enklare att ta fasta på än större studier om folkhälsa. Ingen träningstidning kan sälja in sig genom att presentera undersökningar om hur tex näringsinnehåll i skolmaten påverkar hälsonivån i en befolkningsgrupp, eller hur antimobbingkampanjer kan göra så att ungar vågar delta i skolgymnastiken. Det är osexigt, tråkigt och genererar inga bilder på slanka, halvnakna (kvinno)kroppar i avslöjande yogapositioner. Det tar fokus från individen (säljbar konsument) till gruppen (där någon annan, eller iaf fler än du själv, har ansvar). Jag gillar PT-timmarna, på det stora hela. Det gör som sagt att jag kommer iväg och tränar. Men jag gillar inte smärtan och jag vill inte göra det heller. Det känns inte bra. Jag tror inte att den är farlig alls, men jag tror inte heller att den är nödvändig för att min rygg ska hålla sig frisk och jag ska kunna springa med mitt högerknä. Om man får en kick av den, fine, men det går att ha en annan syn på hälsa och träning än det eviga strävandet efter att bli bättre, smalare, starkare, uthålligare utan egentligen anledning. Jag vill underhålla, that's it. Den extra energi jag satsar på att bli bättre på något kommer jag lägga på skallen, i fortsättningen också.

1 kommentarer:

Blogger Liza sa...

Bra skrivet. Funderar en del på det där också. Jag är (ffa har varit) ju så presterande att det är lite svårt med det där lagom och då blir det ibland inget alls. Samtidigt som jag inte orkar hetsa. Funderar också på att sinom tid testa PT - mest för att bli effektiv och få lite hjälp och inspiration till att träna bra hemma. Vill också mest bara springa, simma och promenera - sånt som är kul att göra. Ute, själv.

9/27/2012 10:46 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida